Вадим най-мощните ракети за 6 май, небето ще пори един самотен МиГ-29

0
1446

Най-модерният ни руски зенитно-ракетен комплекс С-300, който притежават най-малко държави, ще покаже армията ни на парада за 6 май, пише „Телеграф“. Досега тази супер огнева система за противовъздушна отбрана (ПВО) e дефилирала в столицата едва два пъти, и то след 10 ноември. За последно С-300 мина пред гражданството на парад по време на кабинета „Станишев“. С-300 е предшественик на уникалния по оценки на западните експерти ПВО комплекс С-400 „Триумф“, който бе базиран в Сирия след свалянето на руския бомбардировач Су-24. В модернизиран вариант С-300 може да се използва и за противоракетна отбрана.

Във въздушната част на парада ще лети само един изтребител МиГ-29 и два щурмови самолета за поддръжка на пехотата Су-25. След тях ще минат и няколко учебни самолета „Пилатус“ и Л-39. По традиция парадът ще бъде открит от вертолет МИ-17 с трикольора, ескортиран от два френски вертолета „Кугар“. Знамето е подкачено на руския хеликоптер, която въпреки че е стар, има такава система, за разлика от новите модерни кугари, които не могат да носят знаме.

Пехотата ще дефилира с почти цялата гама от наличното си въоръжение – от танкове до тактическите ракети „Точка“. Близо 100 единици бронирана и транспортна техника ще разтресат жълтите павета. Танковете и другата верижна техника ще са с гумени „обувки“, за да не изкърти паважа. /БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук