Валери Симеонов: Слави избива комплекси, референдумът му е бутафория

0
1209

Шоуменът-мутра Слави Трифонов и придворните му сценаристи, които са част от инициативен комитет, внесоха подписи за свикване на национален референдум в парламента. Според експерти, общественици и политици напъните на Трифонов да нахлуе в политиката са обречени на пълен провал, тъй като зад псевдопатриотарството му се крият нечистоплътни лични амбиции.
От „Шоуто на Слави“  съобщиха, че са събрали нужните 400 000 подписа. Кампанията стартира на 10 ноември м. г. По закон внасянето на подписите в Народното събрание трябва да стане в рамките на три месеца след началото на инициативата. ГРАО обаче трябва да се произнесе за реалния брой на подкрепящите, защото има обосновани предположения за манипулации. От „Шоуто на Слави“ настояват за промяна на политическата система в страната, които са твърде утопични и противоречат на Конституцията.

Попитахме съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов какви са моралните основания на Трифонов да иска такъв референдум.

ИНТЕРВЮ НА РАДОСЛАВ НЕШЕВ

– Г-н Симеонов, имат ли основания исканията в подписката за национален референдум на Слави Трифонов и шоуто му, не е ли това някаква бутафория?
– Естествено, че е бутафория и имитация. Това е форма за трупане на някакви политически дивиденти, защото всичките му въпроси са копирани и заимствани от предни кампании, от различни платформи. Той просто е копирал по-ефектни политически искания, които и без това през последните години, още от времето на протестите, циркулират в обществото. Единствената му цел, естествено, е не нещо да промени. Какво може да се очаква от човек, който досега само е развалял? Не може да се очаква точно той нещо да подобри. Това е по-скоро политически сондаж за рейтинга на предаването и на самия него. И отсега мога да кажа, защото той не е човек, готов на риск, че той мери общественото си влияние, за да реши дали да влиза в политиката.

– Вие казвате, че това политически маркетинг. Ако е така, кой стои зад него?
– Е, той стои, кой да стои. Не мога да гадая дали зад всичко това има идеолог. Според мен Слави Трифонов си е достатъчно себедостатъчен и желае да измери собственото си влияние.

– Ако приемем, че Трифонов е шоумен със спорен имидж до степен някои да го квалифицират като медийна бухалка на мутрите, откъде му е тогава това самочувствие, тази претенция?
– А, той, г-н Трифонов, никога не е страдал от ниско самочувствие. Повечето хора, които имат незадоволени амбиции, имат в по-голяма степен и доза показно самочувствие. Това е проблем за социопсихолозите, аз не съм такъв, но ми е добре познато как човек със скромни възможности, дори бих казал комплекси, се опитва да ги избие с показно самочувствие.

– Каква е вашата прогноза, ще произтече ли нещо от опита за този референдум?
– Не. Нищо няма да се случи. Подписите са събрани, без на хората да им е ясно за какво точно се подписват. То България е държавата, в която всеки се подписва, без много да разсъждава – за всичко, което първосигнално му се струва, че е добро. Никой не мисли, че голяма част от исканията са до такава степен провокативни, че биха довели до политическа криза, ако бъдат реализирани, а и до рязко смъкване на политическото ниво – и на парламента, и на останалите институции. Това е популизъм./Ретро

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук