Великденската заря издухала 2 бона

0
1226

Идеята за зарята на Великден беше моя. До последно не се знаеше дали ще има кой да финансира идеята, но на Велики четвъртък мой приятел потвърди, че ще поеме разходите. Цялата заря струваше около 2000 лв. Това заяви предстоятелят на храм „Св. Александър Невски” архимандрит Дионисий в студиото на „Тази сутрин”.архимандрит ДионисиййййНе си спомням коя беше фирмата, има я в писмото, което не е пред мен. Но за нея не са харчени църковни пари. Разходите са поети от хора, които имат персонално отношение към мен, увери  духовникът.

Тя беше съгласувана с патриарх Неофит и е с неговото благословение. Негово Светейшество знаеше точно в кой момент ще бъдат изстреляни фойерверките, посочи той и допълни, че за това са били уведомени и работещите в Синодалната палата, от чиито две страни на сградата са били монтирани съоръженията за изстрелването на ракетите.

Въобще не сме били уведомявани , че ще има такова нещо, отрекоха от Синодалната палата. Едва ли и патриарх Неофит е знаел за зарята, изразиха съмнение от там.

Не е уведомявана и Софийската митрополия. Кои сме ние свещениците, че да ни казват такова нещо. Така вместо отговор попита риторично протосингелът на митрополията отец Ангел Ангелов, който е и свещеник в централния храм „Св. София”, който е на метри от мястото, откъдето бяха изстреляни фойерверките.

Като „скверно и кощунствено” определи отричането на зарята навръх Великден архимандрит Дионисий.

Около българската църква винаги има хора, които се стремят да не допускат тя да има нещо ново, нещо невиждано досега, което иначе е в рамките на това, което съществува и в други православни страни, заяви той, имайки предвид Гърция, където това е обичайна практика на големи църковни празници.

Редно е да има и гвардейци. 70 години те не са били на големи християнски празници. След като по време на църковните служби се казва и „всех воинство”, тоест молим се за българското войнство, редно е и то да бъде на празника пред храма. Така архимандрит Дионисий коментира недоумението на столичното свещенство от присъстивето на гвардейците на площад „Св. Ал. Невски” в празничната нощ./монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук