ВИЖТЕ ГИ! Новите правила за цигарите влизат в сила!

0
1410

Повече от четвърт от населението на ЕС пуши – половината от всички тези хора ще умрат по-рано, като техният живот ще се съкрати със средно 14 години. Това показват данните от проучване, цитирано от Европейския парламент.

От днес в ЕС влизат в сила новите правила, които целят да намалят привлекателността на тютюневите продукти, особено сред младите хора. Директивата на ЕС за тютюневите продукти бе приета през 2014 г. и започва да действа от 20 май. Тя въвежда по-стриктни правила за цигарените опаковки и други свързани продукти.

Част от мерките са насочени срещу разпространението на опасния навик сред младите хора – например, като се забраняват по-малките (и по-евтини) цигарени опаковки и добавянето на аромати към тютюна.

Предупрежденията за здравето ще трябва да покриват поне 65% от предната и задната страна на опаковките или на пакетите, в които се продава тютюн за навиване на цигари.

На страните-членки се дава право да забраняват онлайн продажбите на цигари и свързани продукти, а електронните цигари се регламентират или като медицински продукти, ако целта им е да помагат за отказването от навика, или като тютюневи продукти.

„Сега, когато тютюневите компании загубиха делото си в Европейския съд, страните, които още не са въвели изцяло директивата, трябва да се заемат с това и да го свършат“, поясни авторката на доклада на ЕП по директивата Линда Макавън.

Всяка година в ЕС близо 700 000 души умират заради потреблението на тютюн, посочва Европейската комисия. Пушачите страдат повече от ракови, сърдечно-съдови и дихателни заболявания, а половината умират по-рано от очакваното (техният живот е средно с 14 години по-къс).

Източник: bnews.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук