Вижте как горят живи жени в Индия, защото искат справедливост, след като са били изнасилени (снимки 18+)

0
1801

Кожата на младо момиче е овъглена до черно, напукана и цялата в мехури от пламъци. Тя не е пострадала при пожар в дома си или катастрофа. Причината за това е, че е имала „наглостта” да се оплаче и да обвини трима мъже, които брутално са я изнасилили. Храбростта на Шама е „възнаградена” от нейните нападатели с обилно количество керосин, оставяйки я на прага на смъртта.

Историята на 17 годишната Калпана не е по-различна от тази на останалите момичета. Едва невръстна тя е била изнасилена, а местна политическа партия й е оказвала натиск да се омъжи за изнасилвача си, след като е станало ясно, че е бременна. Поради тази причина тя бяга от дома си, заминава за Калкута, където си намира работа във фризьорски салон и се опитва да започне живота си от начало

Известната индийска фотографка Смита Шарма се е срещнала с младото момиче, изтърпяло този ужас, а днес разказва за историята й, както за тази на много други жени със същата съдба в Индия.

„Никога не съм виждала човек изгорен до такава степен. Братята й сестрите й не ми позволяваха да я видя, но майка й държеше историята й да стане известна на всички и да я разкажа”, казва Смита пред „МейлОнлайн”.

Шама е била изгорена почти до смърт, след като се осмелила да повдигне обвинение срещу своите изнасилвачи. Снимката е направена в болницата, където тя е намерила сили да разкаже историята си

През последните две години Смита е посветила живота си на това да разказва историите на изнасилени жени през обектива си, както и да даде глас на жените и момичетата, които често след сексуално посегателство са обвинявани за това.

Името на Шама е променено  от авторката за защита на нейната идентичност.  „Голяма част от съседите на това момиче се опитваха да ме убедят, че тя е имала лош характер и едва ли не си заслужава всичко, което й се е случило. Разбира се, нищо от това не е вярно. Шама е била единствената в семейството, която е имала възможност да изкара висше образование, семейството й я е подкрепяло за това. Но в Индия жертвите на изнасилване са смятани за престъпници, като намират всевъзможни оправдания за извършителите”, разказва Смита.

Рабри е една от малкото майки застанали пред обектива. Тя разказва историята на 15 годишната си дъщеря, която е изнасилена едва 15-годишна, от мъж от селото им, докато детето е ходило до тоалетна

Сония е била изнасилена едва невръстна. Докато тя и семейството й са вървели пеша, двама мъже са им предложили да ги откарат до дома им. Вместо това те отвлекли Сония, изнасилили я и я оставили да ходи до тях пеша повече от 10 километра, цяла кървяща след зверството

„Никога няма да забравя как един адвокат ме посочи с пръст и ми каза, че ние медиите сме виновни за всичко. „Всяка жена от 12-годишна възраст до 40, може да прави секс и това не се смята за изнасилване”. Бях потресена от неговите думи”, разказва още фотографката.

Проекта на Смита е под името „Хрониките на куража” и в него не се разказва само за преките жертви на изнасилването, а и за техните семейства, които искат табутата да паднат и да се говори открито за този проблем. През 2014 година официално е съобщено за 735 изнасилвания, но според непотвърдени данни броя им е много по-голям.

Смита разказва и за историята на шест годишно момиче убито след като е било изнасилено. Родители на невръстното хлапе знаели истината, но решили да я скрият от хората. „Всички са знаели, че детето е изнасилено и убито от изнасилвача. Бащата на детето пък се самоубил след като научил новината. Момичето бе намерено в една задънена улица, а трупа й полуразложен”, разказва Смита.

Медицинската сестра Парама е била изнасилена от бившият й съпруг, пред очите на приятелите им. Свидетелите на зверството са били поканени на гости и ръкопляскали по време на изнасилването. Парама е подала жалба срещу своя насилник, той е бил арестуват през 2013 година, но днес не е в затвора

По време на своето заснемане на всички потресаващи истории, Самита разказва и за съпротивата, която е получила от всички хора. Имало е случай, когато в малко село са я посрещнали с ножове, около 12 мъже, които са й забранили да говори със селяните.

„Питаха ме какво правя тук, бяха много предпазливи, въпреки че в селото имаше много жертви на изнасилвания за това не се говореше. Честта им и срама е преди всичко за тях”, казва още Смита

Фотографката едва е успяла да убеди разярената тълпа от мъже, които са искали да я убият. От този момент тя никога не казвала за какво точно е там, а че е здравен работник и посещава домовете на хората за да им помага. От този момент мисията й да разказва историите на пострадалите жени станала по-лесна.

Хематни е майка на Сумана, която е била изнасилена на 20-годишна възраст от трима мъже и убита след това. Нападателите в момента са в затвора, но семейството на момичето е подложено на огромен натиск, за да свали обвиненията 

Самата Смита е била жертва на изнасилване като малка от страна на своя преподавател. Тя знае колко е трудно на всяка една от жертвите да разказва своята история и да се връща към онзи кошмарен момент.

„Хората в града говорят повече за това, в селата и малките градове е почти невъзможно да стигнеш до историята им. Шама е едно от тези момичета, които е образовано, единствената в нейното семейство ходила в университет, преди обаче да бъде изнасилена и изгорена. Майка й и тя са отишли в полицията където са искали да подадат жалба срещу нападателите й. Полицията в повечето случаи не обръща никакво внимание. „Казали са й, че ще видят какво могат да направят по въпроса, но малко след като станало ясно, че Шама е потърсила възмездие, тя е изгорена почти до смърт. Нейната история не е единствената и има хиляди жени в Индия като нея”, допълва Смита.

Смита Шарма е фотографа осмелил се да повдигне проблемната тема за изнасилените жени в Индия. Самата тя е била жертва на сексуално насилие

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук