Виктор Ангелов чакал жена си 20 години!

0
1568

Виктор Ангелов не излиза от кухнята и извън хитовия „Мастър шеф”, чийто нов сезон започва след броени дни, простозащото живее… над ресторанта си. Абсолютен педант! Но и чувствителен романтик. Доказателство за това е и любовната му история с ученическата му тръпка Наталия, за която чака половин живот, за да я направи своя съпруга.

22_Viktor_Angelov2.jpgCтpaшилищeтo oт „Macтъp шeф” ce oĸaзa страшилище и в личния си живот. Чакал и копнял yчeничecĸaтa cи любoв точно 20 години. Любовта им, устояла на всички изпитания, поднесени от съдбата, е достойна за сюжет на романтичен сериал.

Знаят се от 12-13-годишни, живеели блок до блок. След като изкласили, Виктор решил да емигрира и заминал за Германия при леля си. Прибрал се след няколко години, но любимата му жена вече имала съпруг. Омъжила се рано – на 19 години. В този момент Ангелов се зарекъл, че ще я чака, колкото е необходимо. Мечтаел да има дете от нея и дал обещание пред себе си, че някой ден ще сбъдне това! Години по-късно

Наталия се развежда с първия си съпруг

и двамата с Виктор се събират под един покрив. И са семейство вече осем години. Горди родители са на три деца – малката Натали, Март и Ива – от първия брак на Наталия.

Най-големите Март и Ива са студенти в чужбина. 21-годишният Март учи мениджмънт по сигурността в Германия, а 19-годишната Ива следва хотелиерство и ресторантьорство в Холандия. Най-малкият член на семейството – 6-годишната Натали, все още подбира мечтите, които един ден ще направи реалност. Баща й дава това име, сходно с това на майка й Наталия, още в първите минути от раждането й. Стоял зад вратата на родилното и слушал „най-силните крясъци на света”.

Съпругата на Виктор работи в голяма телекомуникационна компания и уверена, че за нея Виктор е „идеалният мъж”! Синхронът между двамата е завиден. Топготвачът също признава, че „тя е съвършената жена”.

Виктор Ангелов е първият българин, шеф на 5-звезден хотел в цял свят, както и трикратен притежател на титлата „Ресторант на годината”. В гилдията е познат като „педанта в кухнята”. За личния си свят говори трудно. Но все пак чат-пат повдига завесата.

Готвел в 300-литрови казани в казармата

Като малък искал да се занимава с автомобили, но избрал кулинарията заради баща си. Истинският интерес към готвенето обаче дошъл доста по-късно. Далеч преди сериозната школовка на казармата. „Озовах се в кухня с 300-литрови казани, бяха като гигантски джакузита. В рецептите се изреждаха 20 кг яйца и 30 кг ориз”, спомня си Ангелов. В казармената кухня обаче изкарва първите 3 месеца, защото го хващат, че краде. Виктор взимал продукти за себе си, които давал на своите съквартиранти, за да не ги тормозят старите войници.

След казармата влиза в системата на Министерския съвет, която има почивни станции в цялата страна. В началото готвел в базата в Слънчев бряг, после в София, а през зимата – в Банско.

Един ден през 1995 г. баща му дошъл при него със стилен костюм в ръце и му казал: „Обличай това, ще се явяваш на интервю за готвачи за Германия”. Одобрили го от раз! Станал начален готвач в „Шератон” във Франкфурт.
Е, допуснал и своите първи гафове. На вечеря за неколкостотин души в хотела, докато бута количката с ястия за няколко маси, Виктор по невнимание я обърнал.

Цялата елитна храна се изсипала на пода

Справянето със ситуацията било като в забързани кадри в анимационно филмче.

След Германия се прибрал в родината, където три години оглавявал ресторанта на голям хотел. После получил предложение да поеме екипа и да отвори ресторант в нов хотел в столицата на Албания – Тирана.

При повторното си завръщане в България Виктор Ангелов решил да отвори собствен ресторант в столицата, но без да е длъжник на банки. Продал всичко, което има – апартаментът на родителите си, имота в село Войнеговци, на който планирал да строи къща, и двата си автомобила. През 2006 г. открил ресторанта си. „Ресторантът трябва да е само един. Хората, които готвят, да дават своето отношение и гостите, които идват, да се чувстват специални”, е кредото му.

Виктор е педант във всичко – от ръба на покривката, през граничещата със стерилност чистота. На кухнята си Ангелов всъщност гледа като на малка казарма – всичко е дисциплина и йерархия.

Има отношение и изискване към всички вещи около себе си – техника, жилище, дрехи. Сред характерните му странности е внимателното сгъване на дрехите преди лягане. Едно от първите му гаджета споделяло даже, че

преди секс Ангелов първо си сгъвал дрехите

„Вече не е така”, бърза да поясни топготвачът.
Когато подбира думите в менюто на ресторанта си, пък е във вихъра си. Ангелов с часове преценява дали да е „сочно, хрупкаво” или пък „прясно, домашно, свежо”, и не „свинско в сладко-кисел сос”, защото звучало много китайски, а „хрупкаво свинско в манго сос”.

Анелия ПОПОВА


22_Viktor_Angelov9.jpg
Кулинарният маестро е взискателен за петима, когато е в кухнята

Най-скъпото му ястие е омар

Готвил е на политици, актьори, водещи, всякакви известни лица. Най-любимият му и шантав комплимент е: „Патицата ви е превъзходна, господине”. Възторженото възклицание дошло от дама на средна възраст, която одобрила порцията патица.

Най-скъпото ястие, което приготвял пък, било омар. „Забелязал съм, че колкото по-беден е някой, толкова повече претенции има. Колкото по-класен е ресторантът, толкова повече хората ценят това, което им се предлага. Това е уважение. Като отидеш на театър, не свиркаш с уста: „Я се наведи, я се усмихни”. Седиш и гледаш. Същото е и в ресторанта”, философства топготвачът.

Колекционира стари мерцедеси

За изненада на мнозина мечтата на шеф Ангелов не е свързана с черпак и кулинарни шедьоври. Още от дете той мечтае да се занимава с коли. Днес мечтата е трансформирана в хоби.

Колекционира стари мерцедеси. Има 4 – от 60-те, 70-те, 80-те и 90-те години, два от които в автентично състояние. Ангелов се качва на тях много рядко и даже буди недоверие, когато ги закара на задължителните годишни технически прегледи. „Показват, че съм изминал между 200 и 500 км с тях, което е нереално. Но тия стари баби, както ги наричам аз, се нуждаят много повече от грижи, отколкото от разхождане напред-назад”, смее се кулинарят.


ДОСИЕ

Виктор Ангелов е на 42 години, от София. През 1991 г. завършва училището по туризъм и ресторантьорство като професионален готвач. През 1993 г. работи в Българската армия, през 1995 г. – като управител на правителствен ресторант, а през 1999 г. – в хотел „Шератон”, Франкфурт, Германия.

През 2001 г. започва работа в столичния „Шератон”, като шеф „сосове”, а след това и като главен готвач. Три години по-късно оглавява кухнята на Албанския ресторант от веригата. През 2006 г. Виктор основава ресторант „Chef´s” в София, след което става и трикратен носител на наградата „Ресторант на годината”. Съорганизатор и член е на БАПГ (Българската асоциация на професионалните готвачи).

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук