Вицепрезиденът: Къде е социалната държава? Трябва ни план за нацията

0
579

Вицепрезидентът Маргарита Попова направи задълбочен разрез на ситуацията в страната, на променената геополитическата обстановка и на прехода. Тя призова: „Да не пътуваме в розови облаци и да не си създаваме илюзорни острови за стабилност. Стабилност означава правова държава“, заяви по време на пресконференция, по повод четвъртата годишнина от началото на мандата й като вицепрезидент.

За разлика от Плевнелиев, чието изявление бе сбор от изказвания през годината, изпъстрени с клишета и високопарни, лишени от смисъл думи, Попова бръкна в раната и говори по най-болезнените теми за българина – за бедността, за сигурността на всеки член от обществото, за ескалиращата престъпност, за съдебната система. Тя  директно постави и въпроса   за същността на президентската институция и за нейния принос за обединение на нацията.

Българските граждани няма какво да ни попитат освен това как запазихме конституцията. Няма как интелектуалците да не ни попитат какво направихме за социалната държава, има ли социална сигурност, има ли духовна сигурност. Това е задача на президентската институция,, подчерта Попова.

За модела на социалната държава тя се позова на „заветната”, по думите на президента управленска програма. Върховенството на правото не е върховенство на закона, а утвърждаване на ценности. Всички кризи, за които говори държавният глава днес имат в основата си кризи на ценностите. Всички кризи, според нея са пропити от корупция и просто трябва да си отидат.

Питам политиците – приключи ли формално преходът, за кого приключи? Кога ще можем да заговорим за социална държава. На нас ни е необходим план за нацията, подчерта Попова.

Да не се подаваме на илюзии, призова тя. Попова подчерта, че е много висок стремежът  на министър-председателя да поддържа стабилност. Но той знае, че стабилност не означава само стабилност на правителството и затова е притеснен. Стабилността означава да има стабилност в обществото.

„2015 г. беше обявена за година, в която ще се случат много реформи, но още в началото ми се строри, че трябва да бъдем много скептични, защото в принципите на правовата държава, не означава, че трябва непрекъснато да се приемат нови закони“, отбеляза Попова.

 Тя директно запита „Какво научи и какво направи нашата президентска институция, за да обясни на българския народ какво е закон и какво е правосъдие?“

 Друга ключова тема, по която се спря Попова бе ескалиращата престъпност, която е породена от намалените доходи на хората.

Вицепрезидентът  призова държавните фактори да спрат да повтарят като папагали за евроатлантическата ориентация на България, а да демонстрират силна външнополитическа позиция в усложнената ситуация в региона.

 Попова посочи още, че не трябва да си създаваме илюзиорни представи за стабилност. „Стабилността е да се създаде социална държава и правова държава. Много сме далече от това, макар и след 25 години“, коментира още тя.

Не съм мислила по този въпрос. Имам си ценностна система и план за живота не до края на 2016 г. Ще видим… Така вицепрезидентът Маргарита Попова отговори на въпрос дали ще се кандидатира за президент, ако зад нея застане силна партия.

Малко по-рано и държавният глава коментира темата като заяви, че е твърде рано да се обявяват кандидатури. „Всеки, който си мисли, че ще води 10 месеца кампания, вместо да свърши нещо смислено за народа, със сигурност ще бъде наказан от народа. На есен ще дойде и времето да се правят президентски избори, ако се занимаваме, обаче цялата година само с тях, ще разочароваме гражданите”, каза по темата Плевнелиев. По повод на драмите във ВСС, Попова попита риторично:„Със смяната на представляващия ВСС ли трябва да се занимава цялата нация, с есемеси ли?”

„От толкова година нацията ни е разделена. Ако не се вземат мерки, ще видите какво ще се случи скоро с това разделение. Докато не намерим съгласие, никакви реформи няма да имат резултат. Колко СМС си писали, на кого, защо са сменили представляващия във ВСС… Трябва да сме малко по-интелигентни, трябва да се занимаваме с това какво обединява нацията, на кой позволяваме да поражда вражда, агресия и насилие. Това е перфектен план за разединение на нацията”, заяви Попова и призова: „Стига с това разединение, то ще ни убие”.

източник: epicenter.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук