В БСП няма вътрешна опозиция за модернизацията на армията (ОБЗОР)

0
8494
Снимка/източник: Информационна агенция "Дейли Прес".

Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС – СОФИЯ

От БСП обявиха, че подкрепят идеята за модернизация и превъоръжаване на българската армия. Това обяви пред журналисти Атанас Зафиров, член на Националния съвет на БСП преди началото на пленума на партията.

Той е категоричен, че в партията няма вътрешна опозиция по тази тема. Плурализъм има в левицата, сега щели да се изслушват различните мнения.

Зафиров не смята за проблем усилията на партията да бъдат насочени към модернизация и превъоръжаване на българската армия. Той посочи, че задължение на всяко едно правителство, което управлява държавата е да направи така, че гражданите да бъдат добре образовани, да бъдат здрав и да получават необходимата доза сигурност.

„В това моментно състояние, в което се намира българската армия и въоръжените сили, те не могат да изпълняват конституционните си задължения“, констатира той и допълни, че БСП трябва да бъде на висотата на тази позиция.

Зафиров каза още, че левицата не трябва да бъде винена за това, че слага прът в колелото на модернизацията на българската армия и въоръжените сили, защото партията подкрепя тази идея. „От БСП подкрепяме тази идея, но си запазваме правото да следим за наличието на корупционни практики и механизми“, предупреди той.

Социалистът отбеляза още, че няма песимистични настроения в партията, а това, което се цели по думите му е БСП да бъде очернена и да се разиграе един сценарии, който да постави партията в неблагоприятна позиция.

„Няма вътрешна опозиция, а има различни мнения и тук е мястото, където тези мнения ще бъдат чути“, подчерта Зафиров.

Зафиров изрази съжаление, че другите области в държавата, които са недофинансирани, са в областта на здравеопазването, образованието и социалните дейности. Той нападна правителството на ГЕРБ и посочи, че те са хората, които трябва да осигурят пари за всичко. Ако те не могат да се справят с тези задачи, трябва да си подадат оставката и да дойдат други на тяхно място.

Славчо Велков, който не е член на Националния съвет на БСП от своя страна коментира, че ще вземе отношение по военнополитическите аспекти и по конкретно инвестиционните проекти за модернизация на армията и въоръжените сили.

Велков обясни, че за себе си винаги е считал, че е конструктивна опозиция, защото мисли толкова за националната сигурност на България, колкото всички останали. „Националната сигурност е политика на защита на националните интереси и няма държава, която да не е изградила съвременна армия“, констатира той.

На въпрос за какво ще се следи при по-нататъшните проекти на БСП, той заяви, че няма да оставят никого без непрекъснат диалог по отношение на придобиване на техника във връзка с проектите. Велков се закани, че всеки, който се опита да загърби националния интерес във връзка с личния, груповия или партийния във всички случай ще има много сериозни проблеми.

На свой ред депутатът от БСП Георги Божинов сподели, че сме свидетели на едно единство и борба на шума и тишината. Социалистът посочи, че един вицепремиер се бори срещу шума по морските курорти, а парламентарната опозиция се ангажира с шума в парламента. Други осигуряват тишината и спокойствието на управляващите, а ГЕРБ се занимава с шума около Българското председателство на Съвета на ЕС.

„Това статукво не ражда борба с противоречията, които дават развитие“, констатира червеният депутат.

На въпрос как ще коментира работата на лидера на БСП Корнелия Нинова в последните две години, той заяви, че това ражда тишината в партията и  не дава резултати засега.

Георги Гергов от своя страна заяви, че не подкрепя модернизацията на българската армия и въоръжените сили, защото групата на БСП е гласувала без официално партийно решение.Той призова управляващите да се оправят с тези неща. Гергов се закани, че по време на заседанието ще попита и защо се осигуряват лични срещи с американския посланик.

На въпрос как оценява управлението на лидера на БСП Корнелия Нинова, той заяви, че този въпрос е субективен и по принцип не трябва да се задава. „Партията не е в кондиция и трябва да се вземат много мерки, с които по-малко да се приказва, а повече да се работи“, призова Гергов и добави, че партийните структури са заспали.

По-късно Националният съвет на БСП прие позиция в подкрепа модернизацията на българската армия.

Със 72 гласа „за“, 2 „против“ и 1 „въздържал се“ Националният съвет на БСП прие на днешното си заседание по принцип позицията за подкрепа на модернизацията на българската армия и възложи на Съвета по външна политика и отбрана да я допълни с направите от членовете на Пленума предложения. Те ще бъдат включени в окончателния вариант.

Предложената позиция подкрепя проектите за модернизация на българската армия при условие, че разходите за отбрана не надвишават 2 % от БВП, и реализирането й се осъществява посредством офсетни програми и индустриално сътрудничество.

БСП ще настоява инвестираните средства за закупуване на ново въоръжение и техника да се върнат в България по примера на страни като Полша и Румъния.

От БСП считат, че българската отбранителна промишленост трябва да заеме мястото си в процеса на изграждането, развитието и поддържането на отбранителните способности. В документа се подчертава, че български фирми трябва да се включат в процеса на придобиване на въоръжение и техника и в поддържането на платформите през пълния им жизнен цикъл. Изтъква се и все по-голямата необходимост да се търси трансфер на технологии, което ще осигури развитие на националната индустрия.

Документът още гласи, че процесът на придобиване на нови способности и модернизиране на българските въоръжени сили трябва да бъдеосъществяван прозрачно, при пълен контрол и отчетност. В същото време увеличените разходи за отбрана не трябва да отнемат от парите за здравеопазване, образование, социални дейности и всички други, системно недофинансирани сектори на българското общество. Според позицията това може да стане само с икономически растеж, борба с паралелната държава, независимо правосъдие и силни правоохранителни органи.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук