В Дупница учат историята, докато чакат автобуса

0
892

„Дупница помни…“, под този надслов в града монтираха информационни банери по спирките. Те ще бъдат с исторически свързани лица на Дупница от миналото и делата им в различните области. 16 личности оставили ярък отпечатък върху историята на града и страната са отпечатани и от утре започва монтирането.

Информацията е обработена от Исторически музей-Дупница, откъдето са осигурени и фотографиите. spirka (2)

„Идеята ни се роди спонтанно. Не веднъж сме си говорили, че младите хора най-вече не познават историята на родния си град. Още по-малко и знаменателни личности, които са дали много на града и България. Тези хора и делата им трябва да се знаят и познават, затова решихме да се спрем на този вариант. Докато чакаш автобуса, да прочетеш за някой свой съгражданин и да не се срамуваш утре, че градът ти не е дал нещо на света. Христаки Павлович, ген Тодор Радев, Даскал Ристо и т.н. какво знаем за тях, ако не се интересуваме. Задавам риторичния въпрос – колко хора знаят, че бащата на ксерокса е акад.Георги Наджаков и откритията му се ползват в няколко области. Един голям дупничанин признат в целия свят, но в България малцина знаят за него. Разкритията му са в основата на електрофотографията и намират приложение в областта на телевизионната техника, при запаметяващите устройства, рентгените и при извършване на снимки от космически спътници…“, коментира кметът на Община Дупница  инж. Методи Чимев.

„Това е продължение на нашето желание да възраждаме в региона българщината и обичаите ни и да помним, че сме дупничани, но преди всичко горди българи. Трябва и ще продължим да напомняме, че България и Дупница имат история, личности и имена, които трябва да бъдат помнени с гордост от всички. Затова решихме да бъдат готови за 3 март – един от най-българските празници. Идеята ни за следващата година е да бъдат българските царе и вече работим по нея“, заключи  Чимев./Монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук