Изпратиха Йордан Соколов с химна и военни почести

0
913

Председателят на 38-то Народно събрание Йордан Соколов, който почина в сряда на 83-годишна възраст, бе изпратен с химна и военни почести. Поклонението бе в зала „Св. София“ в бившия Партиен дом, на което присъстваха негови близки и приятели, политици, общественици. Ковчегът бе покрит с националния флаг, а около него бяха поставени венци с бели цветя.

Sokolov-2„Със своята мъдрост и почтеност Йордан Соколов създаде еталон, по който трябва да се измерват всички председатели на Народното събрание“, заяви парламентарната шефка Цецка Цачева. Тя подчерта, че в условията на дълбоки реформи той е успял да запази достойнството на българския парламент. „Данчо Соколов беше човек с принципи и с тънко чувство за хумор“, припомни си и бившият зам.-председател на НС Екатерина Захариева.

Sokolov-3На излизане от церемонията президентът Петър Стоянов изтъкна достолепността като най-яркото качество на бившия председател на НС. Приемникът на Соколов на поста в парламента Огнян Герджиков го определи като великолепен юрист и интелигентен мъж, който винаги е отстоявал принципите си. Бившият зам.-председател на НС Юнал Лютфи пък си припомни дългите години, в които са работили заедно: „Аристократ, професионалист, макар и опонент, изключително коректен. Малко са такива хора като него“. Според шефа на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов Соколов ще остави трайна диря в парламентарната история на България.

На поклонението присъстваха още бившите председатели на НС Александър Йорданов, Благовест Сендов, Борислав Великов. министрите Даниел Митов, Ивелина Василева, Меглена Кунева, Николай Ненчев и Екатерина Захариева, както и бившите премиери Иван Костов и Георги Близнашки./Монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук