В София: Транспорт за вота за хора със специфични нужди

0
1093

Столичната община ще осигури транспорт за хората с увредено зрение или със затруднения в придвижването на предстоящите избори, съобщават от Общината.

Предварителни заявки към Звеното за специализиран транспорт ще се подават на телефони 02 904 1351 и 0800 20 720, безплатни за гражданите, в предизборния ден, 5 ноември, от 7.00 до 20.30 ч., както и в деня на изборите, 6 ноември, от 7.00 до 19.30 часа.

Специализиран транспорт ще бъде осигурен и при втори тур на изборите, отново с предварителна заявка.

В трите избирателни района в столицата секциите за хората с увредено зрение или със затруднения в придвижването ще се намират на първия етаж в сградите с повече от един етаж. Списък с тези секциите може да бъде намерен на интернет сайта на ЦИК – www.cik.bg

От ЦИК посочват, че избирателите с увредено зрение или със затруднения в придвижването имат право да гласуват в избирателна секция, различна от тази, в чийто списък са включени. Районните администрации трябва да осигурят достъпна среда – входната част на сградите, в които се помещават секциите за гласуване, се оборудват чрез изграждане на временни рампи от твърд материал, тротоарни и стълбищни рампи, с двустранни бариери.

В секциите за гласуване се поставят подходящи за гласуване кабини с размери не по-малко от 210/170 см, с вход не по-тесен от 90 см и плот не по-висок от 85 см. Пред секциите за гласуване се поставят табели и други обозначителни знаци, на които се отбелязва допълнителното предназначение на секцията.

Табела и обозначителни знаци с размери 50/30 см се поставят и на входа на сградата, така че да насочват избирателите с увредено зрение или със затруднения в придвижването към избирателната секция, отчитат от ЦИК.

Пред сградите със специализирани секции задължително се осигуряват и запазват достъпни места за паркиране на автомобилите на избирателите с увредено зрение или със затруднения в придвижването./кросс

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук