Гасне Боян Радев ?

0
3860

Непобедимият ни борец Боян Радев води тежка схватка с диабета, стана ясно неотдавна. Двукратният олимпийски шампион е бил няколко дни в болница, за да го лекуват от захарната болест. Положението не е чак толкова критично, но от заболяването са му се отворили рани по краката.

Шефът на ВМА ген. Стоян Тонев съобщи, че Боян Радев по принцип имал хронични болки. „Все пак е на възраст, а и знаете с какво се е занимавал на младини. Няма поводи за притеснение”, каза ген. Тонев. Той твърди, че Боян Радев навремето се отнасял неглиже към краката си и сега му се връща.

„Преди години редовно ходехме заедно да караме ски. Него обаче го мързеше да си сваля ските и с тях се качваше до третия етаж на хотела по стълбите. Нормално е, сега на стари години да има болежки в краката”, разказва шефът на ВМА.

Стана ясно още, че проблемите на Боян Радев почнали още преди година. По празниците ценителят на изкуството борил тежки софри. Ял, пил, та се забравил. В началото на януари постъпил във ВМА с много сериозни стомашни проблеми и жлъчна криза. „Момчета, помагайте, че о*рах позициите…”, казал титанът на българската борба.

За да се оправи, Боян Радев трябва да спре с плюскането на корем, обясниха медици. Обичайното състояние на бившия борец е да бъде гладен като вълк и жаден като смок. Затова често е на маса. Радев е в състояние да омете една тава кебапчета, а като седнел на агне с приятели, омахвал поне половината. За пиенето отдавна е ясно – Боян е държач и има доста голяма вместимост. За да се бори с диабета, ще се наложи да пази диета. Менюто включва повече зеленчуци и плодове, компоти и само малко месо от нетлъстите видове. Ценителят на качествените напитки и мезета ще трябва да се пребори с апетита си.

Забраниха му пиенето, ограничават и пурите. Лекарите във ВМА са наложили пълна забрана на Боян Радев да пие. До края на миналата година величието опъвало по 4-5 уискита на ден. Оставили му само минералната вода. Ракия, вино и всички останали видове алкохол също са под забрана.

Докторите опитали да го откажат и от пурите. Там обаче ударили на камък. Боян Радев бил свикнал да дими по цял ден, при това само от хаванската продукция. Обещал, че ще пробва да се ограничи дневно с по 1-2 тютюневи изкушения.

Доскоро Боян Радев беше символ на желязно здраве – здрав, прав и мускулест мъжага. От много ядене и пиене обаче се е докарал до болницата. Близките му също са инструктирани да го следят да не надига чашката.Boyan-Radev

Боян Радев е първият българин двукратен олимпийски шампион – триумфира в класическата борба в „Токио 1964” и „Мексико 1968”. Световен шампион от „Толедо 1966”. Три пъти Спортист №1 на годината в България (1964, 1967 и 1968).

Удостоен с място в Залата на славата на световната борба в Оклахома (САЩ).
Награден с две от най-високите отличия на МОК – „Трофей на президента” и медал „Пиер де Кубертен”.

Носител на „Златна огърлица” – най-престижното отличие на Международната федерация по борба (ФИЛА).

Обявен за дарител №1 на Националния исторически музей на България
Семеен, през 1975 г. се жени за юристката Мария, с която имат дъщеря Галя и син Боян.

Радев е роден на 25 февруари 1942 г. в с. Мошино (днес кв. Мошино на Перник). Състезателят по класическа борба в категория до 97 кг от шейсетте години на м.в. вписа със златни букви името си в световния спорт като двукратен олимпийски шампион от Токио – 1964 г. и Мексико – 1968 г., световен шампион в игрите от Толедо през 1966 г., световен вицешампион през 1962 и 1967 г., европейски вицешампион през 1968 г., спортист на годината в България за 1964, 1967 и 1968 г.

Освен като легендарен борец обаче Боян Радев е известен и като виден колекционер и дарител.
Обявен е за дарител номер едно на Националния исторически музей. В залата в музея, която носи неговото име, са изложени ценни паметници от колекцията му, над 170 експоната – икони, църковна утвар, дърворезби, каменни пластики, между които три мраморни римски портрета от ІІ-ІІІ в. сл. Хр., изпълнени от неизвестен даровит скулптор. Радев дари на НИМ всички свои награди и отличия от борбата.

Когато го попитат откъде има всички тези картини и дали всичко е купил сам, отговаря: „Едни съм купил, други ми подариха.” Пари, страст и енергия от години борецът влага в колекционерството.

Свои произведения са му давали безвъзмездно Дечко Узунов, Светлин Русев и други майстори.

След края на спортната си кариера шампионът работил 7 години като шофьор в българския културен институт във Виена и според мълвата тогава направил едни от най-големите си колекционерски удари. В този период наши именити художници му подарявали свои платна като благодарност за това, че е помагал за изложбите им в австрийската столица.

„Не ми е проблем да продам примерно 200 картини, без да се усети, че нещо е излязло от колекцията ми, тъй като тя е грандиозна. Патриархална е, истинска, 48 карата“, обяснява мащабите на сбирката си Радев. И допълва, че при социализма е успял да купи на безценица големи шедьоври – платна за по 100-200 лева, на които малцина тогава обръщали внимание. „Щом събрах една фантастична колекция и започнах да правя изложби с картини на Иван Ненов, Бенчо Обрешков, Златю Бояджиев, на другите свят им се завиваше, като ги гледаха. Всичко е свършено вече. Картините са при мен“, доволно потрива ръце екс-състезателят по борба класически стил.

Казват, че Боян Радев запалил Гриша Ганчев преди години по колекционерството. Боян притежавал над 100 платна на Златю Бояджиев. Продал на Гриша Ганчев няколко от най-ценните и го спечелил за каузата.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук