ЛЪСВА ОФШОРКА ЗА УКРИВАНЕ НА ДАНЪЦИ И НА ВАСКО КЕЦА!

0
1433

Около хонорарите на най-нашумелите bg-изпълнители години наред се стелеше гъста мъгла. Още през август 2009 г. в пресата се появиха опити за повдигане на завесата, като за целта репортерите тръгнаха да събират информация от собственици на заведения край морето.

Известният български певец Васил Найденов също стана обект на данъчна проверка. Всички помним обаче как той бе изпаднал в амнезия кой му е плащал хонорари и изобщо какви доходи е имал за последните 5 години. От Националната агенция за приходите /НАП/ обясниха тогава, че изпълнителят на „Телефонна любов” обявил, че няма спомен за тези неща, когато го привикали в офис на НАП, за да обясни произхода на парите си. При проверката инспекторите установили, че той притежава 3 имота, често пътува в чужбина, живее на широка нога, което говори за сериозни финансови възможности. Въпреки това Васко Кеца никога не е подавал данъчна декларация и не е обявявал нито лев официални доходи.

След няколко месеца шума около родната звезда стихна. Васко Кеца беше глобен, а след това принуден да вкара около 500 000 лева в държавната хазна. Говори се, че спестяванията му са около 3.5 милиона евро – 7 милиона лева.

Той най-тържествено обяви, че си е платил всички дължими на държавата данъци и се възмути от публикациите в пресата. Обяви ги за пресилени и дори се притесни, че евентуално би могъл да стане потенциална жертва на отвличане срещу сума пари.

Запознати във финансовия бранш подозират, че все пак Васко Кеца е намерил механизъм да спести или укрие някой и друг данък…

Покрай скандала с некоректните данъкоплатци-звезди изплуваха и интересни данни около фалита на Кипърските офшорки. Появи се списък на известни българи, които са загубили милиони евро в Кипър.

Най-интересното е, че някои от тях и до днес дават интервюта колко са бедни и молят държавата за привилегии при пенсионирането си.

Други пък мълчаливо трупат пари и още по-мълчаливо ги крият в офшорна зона или чужда банка – далеч от погледа на НАП, както и от клюката.

Чрез една такава офшорка и Кеца минавал между капките, убедени са в бранша. „През всички тези години на върха на кариерата, няма начин да не се е светнал по въпроса с данъците”, коментират те.

Наскоро се разбра, че Васил Найденов е бил яко ужилен в средата на 90-те от печално известна българска банка. Разбира се, неговият импресарио Ивайло Манолов си отвори устата чак сега не от желание да се прави на интересен, а за да покаже на „широката публика” и най-вече на данъчните, заканили се да погнат певеца за неплатени данъци, че работодателят му е осиромашал тотално. Наши информатори от шоубизнеса нашепват, че Найденов изгорял с 500 000 долара при фалита на Частна земеделска и инвестиционна банка /ЧЗИБ/ на банкера Кирил Дунев. По тогавашния курс обаче излиза, че Кеца е олекнал с цели 10 000 000 стари лева, пресмятат вещи в занаята. След водевилния „съдебен процес” Дунев и сие бяха оправдани, но Васил Найденов и останалите вложители пиха по една студена вода и се сбогуваха завинаги със заветните си „гущери”.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук