ГЕЙ ПАРАД В ЦЕНТЪРА НА СТОЛИЦАТА! Шествието ще се проведе днес, противници излизат на протест

0
8761

Няколко шествия в подкрепа и против хората с различна сексуална ориентация ще се проведат в София днес, което може да доведе до затруднения в движението по ключови улици и булеварди.

За единадесета поредна година под мотото „Различни хора, равни права“ в столицата ще се проведе София Прайд. Участниците в него ще се събират от 16.30 ч. на Паметника на Съветската армия, а шествието им е предвидено за 19.00 часа. Те ще преминат по бул. „Цар Освободител“, бул. „Васил Левски“, ул. „Ген. Йосиф Гурко“, ул. „Г. С. Раковски“ и бул. „Княз Ал. Дондуков“.

Преди дни общински съветник от ВМРО изпрати сигнал до министъра на вътрешните работи, с който настоя за забрана на провеждането на събитието. В края на май излезе и декларация на политическа група „Патриоти за София – ВМРО и Атака“ в Столичния общински съвет, с която те се обявиха против подкрепата на Столичната община за част от събитията.

Светият синод на Българската православна църква също излезе с позиция против провеждането му.

Междувременно от 18.00 часа при пилоните на НДК “Национална Съпротива” организира шествие под надслов „Да запазим децата от разврата“. Участниците в него ще се движат по бул. „Патриарх Евтимий“, ул. „Граф Игнатиев“, бул. „Христо и Евлоги Георгиеви“, пред сектор „А“ на Национален стадион „Васил Левски“, по алеята покрай сектор „Г“ на стадиона до езеро „Ариана“ и в Борисова градина.

По рано-през деня, от 14.00 часа пред Народното събрание, е заплануван първият за България национален „Поход за Семейството“. Събитието е в подкрепа на традиционния брак между мъж и жена и християнските семейни ценности. Подобни шествия се очаква да се проведат и в още 4 големи български града – Пловдив, Варна, Бургас и Русе. В столицата то ще е с маршрут – бул. „Цар Освободител“ до пл. „Независимост“, бул. „Княз Ал. Дондуков“, бул. „Княгиня Мария Луиза“, бул. „Витоша“ до НДК и пл. „България“.

От 17.00 часа също пред НДК концерт „За Възраждане на семейните ценности“ организира и партия „Възраждане“. Той ще се проведе под формата на митинг-събрание и е с краен час 20.00 часа.

От столичната полиция уверяват, че са взети всички необходими мерки за недопускане на инциденти и нарушения на обществения ред по време на събитията. Преди, по време и след тях полицейски служители от СДВР, подпомагани от техни колеги от ГД „Национална полиция“ ще бъдат ангажирани в обезпечаването на сигурността, охраната на обществения ред и организацията на движение в града. На обявените сборни места ще бъдат изградени буферни зони за участниците в обявените събирания. В обособените зони няма да бъдат допускани лица във видимо нетрезво състояние, маскирани или носещи забранени предмети и вещи като огнестрелно оръжие, пиротехнически изделия, ножове, палки, боксове.

При необходимост, по направленията на придвижване на шествията, поетапно ще бъде спирано и възстановявано движението по пътното платно. От СДВР призовават случайно преминаващи граждани в района на провежданите прояви, да проявят толерантност и да спазват стриктно указанията на униформените.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук