Георги Марков излезе със сензационно разкритие: Бойко Борисов ще управлява до

0
1429

Парламентът като институция е известен с острите дебати и политически сблъсъци. Бил съм депутат във Великото Народно събрание 1990 година, мажоритарно избран и си спомням какви драми имаше тогава. Стигна се до гладна стачка, в която участвах. Това заяви пред в.


„Марица“ депутатът от ГЕРБ Георги Марков на въпрос за изострения тон през последния месец в парламента, предаде Пик.

„Беше направен опит от опозицията за компрометиране на Делян Добрев – знакова фигура в ГЕРБ. За това, че има кум или братовчед зам.-кмет в Хасково, се вдигна голям шум. Но Конституцията защитава братовчедите и всеки може да се счита спокоен на своето място. Добрев изпадна в тежко психическо състояние, защото е честен човек. Подаде оставка, но ние не я приехме, защото неговото волеизявление е формирано в резултат на невероятен психологически и истеричен натиск. Сега се надявам КС да се съобрази с решението от 1993 година, където е посочено, че оставките на депутатите се гласуват, стига да не са в резултат на насилие, заплаха, измама или психически натиск“, коментира той.

„А иначе скандали ще има още. Някои от тях се преувеличават – като опитът да се изкара, че има проблем между Борисов и Радев. Те сигурно не се обичат, но мисля, че отношенията им са нормални. В синхрон действат във външната политика. Ако се върнем назад, ще си спомним за напрежението между Иван Костов и Петър Стоянов, между Желю Желев и Филип Димитров, а да не говорим за Първанов и Станишев, които дори си разцепиха партията. Докато неотдавна Борисов се раздели много спортсменски с Плевнелиев и смятам, че така ще се раздели и с президента Радев“, увери бившият конституционен съдия.

„Като нов депутат от гражданската квота на ГЕРБ мога да кажа, че от началото на този парламент министър-председателят не е дошъл нито веднъж на събиране на групата. Премиерът не иска да влияе върху решенията на депутатите. Борисов се е съгласил с оставката на Добрев, но нито има времето, нито има възможността надълго и нашироко да живее с такива проблеми, като се има предвид какво му е на главата. Той постигна много във външната политика – договора с Македония, Балканската четворка във Варна, успя да извоюва Юнкер публично да заяви да влезем в Шенген и еврозоната, постигна точка от дневния ред догодина лидерите на 27-те страни да бъдат на една маса с лидерите на Западните Балкани, които не са в ЕС. Разнобой няма, тъй като и за децата е ясно, че ГЕРБ без Борисов не може да съществува. Той е единственият български политик, станал за трети път премиер, спечелил четири пъти поред парламентарни избори и единственият български политик еднозначно приет в Европа, която в момента е силно разделена на Западна и Централна“ обясни Георги Марков.

„Борисов и Цветанов са като сиамските близнаци. Единият не може без другия. Партията не може без Борисов, който е неоспорим лидер, мажоритарно избран министър-председател, но ГЕРБ не може да е толкова силен и без Цветанов, който много добре е изградил структурите. В ГЕРБ има класическо разделение на властите – партията и изпълнителната власт се ръководят от Борисов, докато Цветанов се занимава с парламентарната група и структурите. Двамата са образец за спортсменски отношения и колегиалност“, каза още народният представител.

На въпрос за оценката му за третия мандат на Бойко Борисов, той сподели: „Тежък мандат, но той досега не е карал леки. Или трябва да управлява в правителство на малцинство или в коалиция. А винаги, когато се прави коалиция, има проблеми. Но мисля, че мандатът върви добре. В България се случиха много положителни неща във външнополитически аспект, важни за нашата страна, които вече споменах. А във вътрешната политика също има напредък – вдигнаха се пенсиите, има икономически растеж, прави се всичко възможно да се вдигат доходите на хората в една изключително изстрадала страна като нашата. На практика Борисов е най-успешният български премиер в последните години и няма алтернатива. От БСП пак говорят за вот на недоверие и избори, но Борисов ще ни управлява, докато му омръзнем.“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук