ГЕРБ прецака Слави, но не съвсем. Пуска референдума му през септември

0
1392

През септември ще е референдумът по въпросите за новите изборни правила, едно от които – за задължително участие във вота.

Това обявиха пред „24 часа“ от ГЕРБ. Допитването със сигурност няма да се съчетава с президентските избори. Подписите за националния референдум бяха внесени от инициативния комитет на Слави Трифонов преди 2 месеца.

Според управляващата партия времето след провеждането на референдума и преди вота за държавен глава, което ще бъде около месец, ще е достатъчно, за да се изчистят детайлите по задължителното гласуване. Разбира се, в случай че бъде прието.

„Каже ли народът „да“, ще отворим отново Изборния кодекс, специално за да въведем задължителното гласуване. Това ще стане чрез стимул за избирателя – опрощаване на таксата по административна услуга, експресното ѝ извършване или паричен бонус – например 20 лв.“, обясни водещ депутат от ГЕРБ.

Задължително гласуване бе прието на 1-lо четене като част от одобрения проект за промени в Изборния кодекс на Патриотичния фронт. Преди референдума обаче от ГЕРБ не заемат официална позиция „за“ или „против“ – щели да се съобразят с волята на народа. Реформаторите са срещу задължителен вот, макар че в сряда Петър Савов от Гражданския съвет на РБ обясни, че би го подкрепил, ако върви с бързото въвеждане на електронното гласуване. „За“ са и от АБВ. Но Народното събрание няма право да ревизира, нито да редактира волята, изразена в референдума.

За сметка на това до 25 април депутатите от правната комисия ще променят окончателно по свое усмотрение други текстове в кодекса, сред които въвеждането на електронно и машинно гласуване и вдигане на прага за брой жители, които да избират кмет.

Източник: bnews.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук