СЕНЗАЦИОННО В ДЕЙЛИ ПРЕС : Кървава любовна история: ЗЛАТКО КОСТОВ ЗАКЛАЛ ЛЮБОВНИЦАТА СИ, ПОЛУЧАВА 12 ГОДИНИ ЗАТВОР (Част първа)

0
1776

12 години строг тъмничен затвор постанови Окръжният съд в Пловдив на Златко Костов. 26-годишният ром беше осъден да заплати на съпруга на пострадалата и на двете й деца сумата от по 60 000 лв. на всеки от тях за причинените им с деянието неимуществени вреди. Костов е признат за виновен в тежко умишлено убийство на изгората си Златка Дурчева.

На фаталния 27.10.2012 г. около 22.30 часа в карловското село Розино зверски е умъртвил Златка Дурчева. Убийството е извършено с особена жестокост.

Златка е българка с двама големи синове и съпруг, а Златко – ром и ерген.

Той живеел в дома на родителите си в Розино, където се грижел за майка си и бил неин личен асистент. Не бил женен и през пролетта на 2010 г. започнал любовна връзка със 17 години по-голямата от него омъжена жена Златка Дурчева. Тъй като тя била първата жена в живота на подсъдимия, той приел отношенията им много сериозно. Връзката им продължила до лятото на 2012 г., когато Дурчева се опитала да я прекрати. Костов не искал това и много се разстроил. Предположил, че тя си има друг любовник. Въпреки проведените разговори, отношенията им продължили. 43-годишната българка обаче настоявала връзката да приключи. 30

На 27.10.2012 г. Дурчева заедно с приятелката си посетила заведение в Розино. По същото време там бил и подсъдимият. Дурчева не му обърнала внимание и Костов се разстроил много от отношението й.

След като Дурчева се прибрала в къщи, Костов се обадил по телефона и помолил да я види, като в противен случай щял да се самоубие и всички да разберат, че е заради нея. Дурчева се съгласила и двамата се срещнали, при което му обяснила, че иска да прекратят връзката си и че трябва да се прибира, защото съпругът й щял да се връща от работа. Това ядосало подсъдимият, който помислил, че бърза за среща с друг любовник и се озлобил. Тогава решил да я убие, извадил нож и започнал да й нанася удари с него.

Обезумял, той грабнал телефона й и заедно с неговия го захвърлил на затулено място. Скрил ножа и якето и се прибрал. На сутринта станал и отишъл да премести уличаващите го предмети на друго място. Пъхнал обаче обувките си в пръскачката в мазето, които всъщност го издали.

Пред разследващите Златко направил пълни самопризнания. На адвоката си обяснил, че го е страх от линч в Розино и затова предпочита да е зад решетките.

Делото се разгледа по реда на съкратеното съдебно следствие без разпит на свидетели и вещи лица. Подсъдимият признава изцяло вината си, заради което получи минимална присъда.

„Съжалявам, че така стана. Причерня ми. Съжалявам и за майка ми”, изрича пред Окръжния съд в Пловдив 26-годишният калайджия от Розино.31

„Тя ми беше първата жена в живота. Следеше ме от малък и ме чакаше да порасна. Покрай нея разбрах какво е голяма любов. На първата ни среща ми подари букет синчец. Засмя се и каза, че ме обича. Така започнахме”, разказва в съдебната зала Златко.

Срещали се всяка седмица по два-три пъти. Били щастливи, огромната разлика в годините нямала никакво значение за двамата.

Стрелите на амур ги пронизали още на първата им среща. „Бях много влюбен. Даде ми
пари да си помогна при покупката на кола. Снабди ме с телефон и СИМ карта и винаги тя ме търсеше. Но аз не ходех с нея за пари, а просто я обичах много. В един момент от връзката ни  казах, че мъжът  й ще ни заколи, ако разбере какви ги вършим”, разказва интимни подробности пред съпруга и децата на Златка убиецът. Те слушат с наведени глави. Златко обаче продължава да разкрива детайли от съвместната дружба с възрастната си приятелка.

„Златка ме накара да си продам двете кончета, за да си купя кола. Послушах я и си взех лада. С нея я вземах винаги от ул. „Боримечката”, където по-късно я убих. Оттам поемахме към различни места и се отдавахме на ласки. Тя ми даваше дух за живот и ми обещаваше щастливи дни. Искаше да избягаме в Англия при нейна роднина и там да останем да работим. Чувствам какво съм изгубил.

Опитах се да се обеся. Изпих 25 хапчета. Двама приятели отрязаха връзките, на които щях да се обеся. Съжалявам. Виновен съм. Не бях с нея за пари. Много я обичах. Цял живот ще ми тежи.

Исках да се оженя. Харесах едно момиче. Тя каза, че е бременна от мен. Харесах едно момиче с дълга коса 1.60. Казах на Златка, че ще се оженя. Исках да се разделим. Златка ме заплаши.Чувствам се много зле. Тя ми беше първата жена. Съчувствам и на близките”, реди още ромът.

„Животът си погуби и този на семейството си”, въздишат по адрес на Златка комшии. И коментират, че с трима наведнъж няма как да опазиш тайна в Розино. „5000 души ни е селото, всички за тази трагедия говорят, но любовта не знае граници”, споделя и кметът Димитър Петров.

45-годишният съпруг на Златка Иван бил кротък човек и не обръщал внимание на хорските приказки. Младият циганин обаче бил ревнив и не давал друг да заглежда любовницата му. Бил сръчен калайджия и тенекеджия, но много не си падал по работата, за разлика от съпруга Иван, който преди около година се пенсионирал като леяр в медодобивния комбинат „Пирдоп”. Двамата със Златка се захванали със земеделие, гледали и животни – коне, овце. Освен това Иван имал и висока пенсия, затова съпругата му не искала да го зарязва.

„Ако вдигнем завесата на това театрално представление, ще видим една дългогодишна
връзка с емоционални преживявания, в която водеща фигура е била тази жена. Не може да се очаква друга реакция от човек, който е възприел особено болезнено своето елиминиране”, изтъква защитата на Златко адвокат Димитър Будаков.

Според него Златка го е ограмотявала и поучавала в тънкостите на мъжките преживявания. „И изведнъж директно му казва, че вече е нежелан. Нещо, което той не е могъл да превъзмогне. Знаем какво предвижда законът, но трябва да се отчитат и бурните чувства, бушували в неговата душа.

У Златко са заговорили демоничното и примитивизмът, все пак той е необразован, завършил е VI клас”, казва адвокатът. След жестокото убийство емоцията продължила да го държи. В затвора той направил опит да си сложи край на живота, като се нагълтал с 20 хапчета. „И сега се чувствам много зле, не мога да я забравя”, нарежда той.delo 2

Адвокатът на почерненото семейство е по-суров. Тя иска доживотна присъда като изтъква, че Златка е викала за помощ, но въпреки това младежът не я пуснал и не проявил милост. Целта му е била да я убие, не да я накаже. След това Костов опитал да прикрие наказанието. Съдействал на разследващите, но само за да получи по-малка присъда.

Съпругът на убитата – Иван Дурчев толкова е сащисан от чутото, че не успява да изрече нито дума в съда. Минути преди това снаха му Иванка Димитрова в качеството си на свидетел обяснява пред магистратите, че той и Златка са били задружно семейство. „Много се разбираха с бате Иван, а след убийството  животът му се промени”, казва тя. Синът на Златка – Радостин, също замълча. „Загубих най-скъпия си човек, искам доживотен затвор”, разплаква се дъщерята на Златка – Анелия.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук