Гешев: Политико-икономически кръгове са засегнати от действията на прокуратурата

0
194

Близо шест часа единственият кандидат за главен прокурор Иван Гешев отговаря на над 100 въпроса на неправителствени организации и на членове на ВСС

Хората имат право да протестират, имат право на мнение, просто трябва да спазват закона. Сега прочетох, че са блокирани централни софийски булеварди. Това едва ли може да се случи в някоя демократична страна. Лично аз ще кажа ,че тези хора имат право да протестират. Ще кажа и нещо друго, че законът трябва да се спазва. Ще кажа и трето:  че се извинявам на българските граждани, които заради мен не могат да си стигнат до работните места, детските градини и до училището да си вземат детето, защото съм сигурен, че друг няма да се извини.

В България съществуват политико-икономически кръгове със сериозен финансов и медиен ресурс. Те определено са засегнати от действията на прокуратурата по прилагане на закона. Това, което те правиха през годините, освен да говорят основно този кръг хора, е да се хранят от това говорене, включително да изграждат идеологическата си база върху компроматни атаки срещу прокуратурата и съдебната власт.

Аз лично не възприемам и не приемам това, че се опитват да ми кажат кое е истина и кое не е, да не ми дават възможност да изложа собственото си мнение и да налагат своето, да се опитват чрез страх – това, че ще се събудиш и ще излезе поредната хибридна компроматна статия, с която ще атакуват теб, семейството ти, приятелите ти, колегите ти… Да се откажа при развиваща се такава безпрецедентна атака, означава да покажа, че ме е страх и да предам доверието на колегите, които са ми гласували. Това не е политическо говорене. Това е отговор на политическа видима атака към част от съдебната власт и такъв отговор аз дължа и като човек, и като магистрат.

Неудобно ми е да го споделям пред широката общественост, защото е срамно за съдебната власт и прокуратурата – и в прокуратурата има политически ангажирани лица, недобросъвестни към съдебната власт.

Това, което надделя, за да реша да приема, бяха именно атаките, които започнаха в личен план преди да бъда номиниран. Исках да покажа, че не ме е страх и защо да се оставям хората, които го правят, да си мислят, че са прави и правят нещо добро? От какво да ме е страх? Че ще пуснат компрамати? Колкото до прозрачността – пак ще цитирам изследването на „Отворено общество“, че това е една от най-прозрачните процедури в Европа. Аз твърдя, че няма страна в ЕС, която да номинира главен прокурор с изслушване цял ден и над 100 въпроса. Няма такава процедура. Аз бях сам и като административен ръководител на Специализираната прокуратура. Няма да сравнявам с процедурата с Борис Велчев. Това е инициатива на прокурорската колегия, както и на един лидер на една партия, който сега казва, че не одобрява процедурата, която сам е искал – няма житейска логика в това. Дали са 1,2,3 кандидата – това е преценка на професионалната общност. За себе си – никога не бих коментирал избора на председател на ВКС или адвокатурата. Номинацията стана след 2-3 часов разговор, аз не съм човек, на когото могат да поставят условия, или да поставям условия.

Толкова публична процедура (бел.ред. – по избора и изслушването на главен прокурор) – няма. Практиката в Испания също е с 1 кандидат – тя по-малко демократична ли е? Това е процедура по избор – дали той ще се случи е ваше решение. Ние трябва да спазваме закона такъв, какъвто е. Като бяха трима по времето на г-н Цацаров беше – защо са трима, сега въпросът е защо е един. Тук става дума за това, че един политически кръг иска той да определя какво ще се случва и не само в съдебната власт. Аз лично няма да допусна нито един политически кръг да го прави в нарушение на закона.

Че са налице кални процеси, за всеки не е тайна. Мисля, че това е видимо за цялото българско общество, включително и вчерашния ден с публикуване от един сайт на фалшиви документи на ДАНС, на прокуратурата за това, че имам, колко беше, 4,7 милиона франка не знам къде точно, включително и с различни публикации снощи от „Бивол“, публикувани в последния ден, те интересно съвпадат с един кръг други обстоятелства.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук