Гонят зам.-министъра на земеделието?

0
1613

Собственици на ВЕИ пращат сигнал до Цацаров, ДАНС и ОЛАФ заради намеса на Делян Добрев в бизнеса със зелена енергия

делян добревМащабното разследване, свързано с безскрупулната намеса на де­путата от ГЕРБ Делян Добрев в бизнеса със зелена енергия, може да доведе до оставката на заместник-министъра на зе­меделието Васил Грудев. Собствениците на малки електроцентрали настояват Бой­ко Борисов да го отстрани, тъй като той подкрепя лобисткото законодателство на Добрев, заради което някои от предприема­чите вече загубиха жилищата си, а други са готови да се самозапалят.

Вследствие на поправки­те в Закона за енергетиката, инициирани от ГЕРБ през изминалата година, ВЕИ фир­мите са пред фалит, собстве­ниците им не могат да си плащат кредитите към банките и те вече започват да опис­ват имуществата им. Хора от управляващото мнозинство не изключват възможността премиерът да освободи Грудев, тъй като в противен случай предприемачите няма да сп­рат с протестите пред парламента, дори по време на предизборната кампания.

В момента те подготвят сигнал до главния проку­рор Сотир Цацаров, ДАНС и Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), в който ще искат институ­циите да проверят каква е ролята на Делян Добрев и Васил Грудев в изкупуване­то на централите им, по­строени до голяма степен с пари от Програмата за развитие на селските ра­йони 2007-2013 г. За про­блема ще бъдат информи­рани посланиците на стра­ните, членки на Европей­ския съюз, както и тези на САЩ и Русия.

Отскоро фир­мата „Ни­тем ООД с упра­вители Николай и Теменуж­ка Панкови предлага на за­късалите бенефициенти да изкупи централите им. „За нас има съмнения, че съществува топла връзка меж­ду „Нитем“ ООД и ГЕРБ“, ко­ментира Ти­хомир Тошев, собственик на малко ВЕИ.

Законодателството, убиващо семейните компании, произвеждащи зелена енергия, е било основна тема на заседанието на Парламентарната комисия по енергетика на 23 юни. Пред бенефициентите е поет ангажимент да бъде разгледано предложение за изменение на скандал­ния параграф 18, който им намали цената за изкупу­ване на електрическата енергия с над 500 процен­та. Предприемачите се на­дяват, че поправките ще на­правят отново проектите им икономически жизнеспо­собни. На заседанието на Комисията надежди за по­ложителна промяна са дали депутатите от БСП, НФСБ, ДПС, АБВ и „Народен съюз“. „Засега не виждаме съдействие единствено от ГЕРБ. Това засилва съмненията, че играят в полза на някой друг“, категоричен е Тошев.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук