ЕКСКЛУЗИВНО! Терористите от летище „Ататюрк“ са таджики и чечеченец

0
1615

От Душанбе отричат техни хора да са замесени в кървавия атентат в Истанбул

Турското издание „Миллиет“ публикува снимка на терористите, извършили кървавия атентат на летище „Ататюрк“ в Истанбул, указвайки, че те са родени в Таджикистан.

„Терористичният акт на летище „Ататюрк“ в Истанбул са извършили мъже, родени в Таджикистан“, съобщава авторитетното издание. В резултат на атаката са убити 42 души, а 239 са ранени, повечето от които много тежко.

В същото време турският вестник „Хюриет“ твърди, че един от тримата извършители е руският гражданин от чеченски произход Осман Вадинов.

От своя страна Министерството на външните работи на Таджикистан опровергава твърденията на турския вестник, заявявайки, че до момента няма никакво официално изявление за това, съответно – че терористите не биха могли да бъдат таджики.

„Въпросното издание публикува само фотография на смъртниците, фиксирана от камерите за видеонаблюдение. Външно младите хора приличат на таджики, но това не означава, че те са граждани на Таджикистан“, заявяват от пресслужбата на външното ведомство на страната.

Възмущението на таджикските дипломати е обяснимо, но не бива да се забравя, че присъединяването на граждани на Таджикистан към ИДИЛ се превърна в сериозен проблем за държавата. Стигна се до там, че президентът на страната Емомали Рахмон открито да призове гражданите да не позволяват на децата си да излизат навън и да учат в различни религиозни училища в чужбина. В същото време таджикските дипломати, работещи в арабските държави, имат изрична заповед да връщат в републиката своите граждани.

Струва си да се отбележи и становището на независими експерти, които неведнъж са отбелязвали, че през последните години в редиците на ИДИЛ се вляха доброволци от бившите съветски републики, особено от Узбекистан, Таджикистан и Киргизия. Така че изявлението на турското издание съвсем не е без основание.

Превод: ПИК 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук