Господ вече не е българин Докато четвъртите в света и политиците се караха за власт и пари, Трифон Иванов живя като рицар

0
1574

Кристина ПАТРАШКОВА

Смъртта на железния защитник на националния отбор Трифон Иванов съкруши нацията. Разби сърцата на целия народ. Изпратихме го от този свят с аплодисменти, което правим, когато загубим велики артисти, музиканти и писатели.

bulgaria-cska-sofia-trifon-ivanov-11-euro-96-panini-snickers-cap-19722-p

България изстрада по специален начин кончината на Туньо. Не само защото той ни напусна изненадващо едва на 50 години. Не дори заради това, че е първият от славната Пенева чета от 1994 година, когато България се класира четвърта по футбол в света. А защото нацията припозна в него героя от онова незабрави­мо лято, което ни обедини, вдъхна ни вяра, че за­почваме да гра­дим справедлив живот и имаме сили да се бо­рим за побе­ди – не само във футбола.

В зората на демокрация­та вярвахме, че трудности­те си заслу­жават, защото ни водят към мечтани върхове, които социализмът е отдалечавал от нас. Надявахме се, че ще живеем справедливо, ще бъдем достойни, няма да се плашим от силните и богатите, а ще се борим с тях като равни.

Туньо дори визуално се припокриваше с усещането ни от времето, когато задуха вятърът на промяната. Беше по-грубоват, изглеждаше страховито и някак различно от самонадеяните световни светила във футбола. Точно като България, живяла зад Желязната завеса и гледала със завист лъскавия живот на съвременниците си на Запад. Тогава имахме нужда от самочувствие да се влеем в Европа.

По странен начин ни го внушаваше точно Туньо, на когото не му трепваше окото да влезе в единоборство с асове във футбола, да си набута главата в бутонките на съперника или да спре топка, която лети с над 100 километра в час.

Годините минаваха и дойде ред на разочарованията. Новите управници се оказаха не по-различни от старите. Комунистическата номенклатура бе сменена от олигарси. Оформи се нова върхушка от свръхбогати, която пе­чели обществени поръч­ки за милиони. Случайни хора напълниха парла­мента и така залепнаха за банките, че никой не може да ги помръдне повече от 2 десетилетия. Политиците влязоха в задкулисни договорки. Съдебната сис­тема зацикли.

Пропука се и Пеневата чета. Ня­когашните лю­бимци влязоха в меж­дуосо­бици. Изпокараха се за власт. Замерваха се с обиди. Някои дори се разсърдиха на нацията, че не ги оценява по дос­тойнство.trifon-ivanov-1

През това време Туньо сякаш изчезна. Заживя на село, отказваше да дава интервюта. Градските ле­генди не го подминаваха и разказваха, че има фи­нансови проблеми, бизнесът му не вървял, прекаля­вал с алкохола, заря­зал жена си, имал си приятелка, прека­рал инфаркт, фа­лирал. Българите надаваха ухо за неудачите му, но се зани­маваха с дру­гите от САЩ ’94. С техните амбиции да са треньори, ше­фове в БФС, бизнесмени, приближени до властта. Покрай купи­щата сканда­ли, в които се за­бъркаха някогашните ве­лики възпитаници на Пе­нев, ореолът им започна да избледнява

Те продължаваха да пре­дизвикват сантименти в душите на поколението, преживяло четвъртото място в света в САЩ, но от велики играчи много от тях се превърнаха в дреб­ни тарикати.

До последния си дъх Туньо продължаваше да бъде бяла врана. Да стои встрани от суетата, амби­циите и славата. Всички го позабравиха. Сетихме се за Железния, когато изне­надващо ни напусна. Защото изведнъж усетихме, че той е Героят, от когото имаме не по-малка нужда, отколкото през 1994 годи­на. Дори днес ни е пот­ребен повече. Тогава жи­веехме с надеждата, че Трифон Иванов е бялата лястовица към светлото ни бъдеще. Днес то ни из­глежда все така далечно. Рицаря Туньо го няма, но няма и нови герои. Няма кой да ни внуши вярата, че можем да забием ша­мар на великите сили. Че е грешно да ни подценя­ват. Оптимизмът ни остана във времето, когато излизахме по улиците да празнуваме победата на нашите и се поздравявахме по балконите след всеки вкаран гол.

Отиде си един от фут­болните ни богове. И Господ днес вече не е българин. Затова боли. Жестоко.

Източник: в-к Галерия

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук