петък, май 10, 2024
Google search engine
дом Власт и държава Гърми страшен скандал! Ангелкова пуснала поръчка за 114 000 лева зад гърба...

Гърми страшен скандал! Ангелкова пуснала поръчка за 114 000 лева зад гърба на Борисов, авер на Радан намазал от схемата

0
1328
Скандална поръчка за близо 114 000 лева е пуснала бившата министърка на туризма Николина Ангелкова. Зад гърба на кабинета „Борисов 2“  тя е възложила поправка на Националната стратегия за устойчиво развитие в туризма. Това сочат документи, пише тази сутрин „Стандарт“.

Стратегията, която трябва да указва развитието на сектора до 2030 г., бе приета на 4 юни 2014 г. Тя е изработена от екипа на министерството, съгласувана с бранша и Световната туристическа организация само за 6 месеца. Документът от 120 страници и три пъти повече обем приложения е изготвен напълно безплатно от чиновниците.

в Министерството на икономиката и енергетиката, в чиято работа е включен и ресор туризъм. Голяма част от тези експерти обаче впоследствие са уволнени без особени доводи от министъра на туризма Николина Ангелкова. Изработването на стратегията е възложено от Министерски съвет и това е единственият орган, който би могъл да възложи преработването му. Правителството не е възложило такава промяна, но министърът на туризма е решила да актуализира документа и да възложи тази поръчка на външен изпълнител с обществена поръчка за срок от 9 месеца. Това, че Ангелкова е действала зад гърба на Бойко Борисов и кабинета му, не е случайно. Тя никога не е била част от екипа на ГЕРБ. Влиза в 12 без 5 във второто правителство на ГЕРБ като квота на президента Росен Плевнелиев. По време на цялото управление между нея и министрите на регионалното развитие и транспорта Лиляна Павлова и Ивайло Московски имаше напрежение заради оставеното от Ангелкова наследство като служебен шеф на транспорта. По време на мандата си Ангелкова се опитваше да иззема и функции на културното министерство, като черта културно-исторически маршрути, в които отсъстваха емблеми като Гробницата на Севт Трети, например.

За изпълнител на скандалната поръчка е избрана компанията „Естат“ ООД. Договорът е на стойност 113 880 лева. Спечелилата конкурса фирма няма особен предишен опит в изготвянето на стратегии. Тя е регистрирана като дружество, което се занимава с пазарни проучвания, изследване на общественото мнение, консултантска и издателска дейност, маркетинг и реклама, пъблик релейшънс. Първоначално от компанията е поискана допълнителна информация за извършени подобни дейности като направата на стратегия, по която да се развива един от най-важните за БВП сектори. Причината е, че фирмата не е изпълнила първоначално условието
да удостовери опита си в подобни поръчки.

Условието на процедурата е избраният кандидат да има поне една подобна поръчка, изпълнена през последните три години. Впоследствие „Естат“ предоставя копие от договор за създаване на обединение от 2 февруари 2013 г. за създаване на ДЗЗД „Обединение ТИЦ“ във връзка с изпълнението на обществена поръчка с предмет „Анализ на състоянието на туристическите информационни центрове в България и създаването на предпоставки за тяхното развитие като национална мрежа посредством разработването на единни насоки и предложения за тяхното регламентиране“. Доколко този опит е достатъчен за създаване на национална стратегия на сектора с обзор през следващите десетилетия всеки може да прецени сам, коментират експерти. Според комисията, избрала победителя в поръчката, явно двете неща са съизмерими.

Според условията на договора предложената цена е с тежест 30% в оценката за избор на изпълнител, а техническата спецификация – 70 на сто.

Друг е въпросът, че референцията е с дата 2 февруари 2013 г., а обществената поръчка за търга е обнародвана в Държавен вестник на 13-16 февруари 2016 г. Тоест тригодишният срок не е формално спазен, макар и само с 10 дни.
Въпреки това договор с „Естат“ е подписан през април 2016 г.

Според приетия вътрешен правилник на Министерството на туризма, преди да се извърши промяна на стратегията, това трябва да се гласува и от Националния съвет по туризъм. Членове в него обаче потвърдиха за „Стандарт“, че този въпрос не е повдиган на заседанията с бранша.

Стратегията, която Ангелкова променя, реално не успя да заработи именно заради невъзможността на министерството под ръководството й да усвои предвидените 2,5 млн. лв. в бюджета на Министерство на финансите за изготвянето на национален мастър план, който да облече стратегическите текстове в конкретика. Вместо да възложи такъв с конкретни мерки на експертите си обаче, Ангелкова решава да променя отново основния стратегически документ. За който председателят на Световната организация по туризъм Талеб Рифай обяви, че е един от най-добрите подобни документи, които той е виждал написани.

Дали скандалната поръчка ще бъде разследвана зависи от Министерството на туризма и прокуратурата.

Компанията, която печели поръчката на бившия министър Николина Ангелкова, е свързана с Центъра за икономическо развитие, в чиито управляващи структури са Георги Прохаски, Гроздан Караджов и Огнян Шентов. Първоначално Центърът за икономическо развитие има дял от 50% в „Естат“ ООД. Впоследствие центърът се разделя с този дял и на негово място в „Естат“ ООД влиза „Майнд Тейк Рисърч“ ЕООД. Управляващ партньор и притежаващ другата половина от фирмата си остава Иво Желев, който е и подписал договора с министър Ангелкова.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук