ДАМТН продължава серията от срещи по места за засилване на вниманието към проблемни язовири

0
12702

Ръководството на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор продължава серията от срещи с областните управители, на чиито територии има множество язовири. Работните срещи са с цел повишаване на вниманието към проблемните водоеми, както и превенция и недопускане на инциденти предизвикани от неправилното им стопанисване.

Първата от поредицата срещи за 2018 г. се проведе в Кюстендил и в нея участие взеха председателят на ДАМТН Петър Горновски, неговият заместник ген. Кирил Войнов, областният управител Виктор Янев и кметът на общината Петър Паунов. На нея ръководството на агенцията представи резултатите от проверките на територията на областта за изминалата година. Инспекторите на ДАМТН са установени 185 броя нарушения на територията на кюстендилска област. Важно е да се подчертае, че в тази бройка влизат всички неизправности констатирани при проверките на водните съоръжения, като много от язовири са с повече от едно нарушение, а значителна част от тях са предписания по документацията.

По време на срещата бяха дискутирани и предложенията на ДАМТН за изменения на нормативната уредба и въвеждането на категоризация на язовирите в зависимост от обема и височината на стената, като по този начин ще се освободи административен капацитет за много по-засилен контрол на по-проблемните и тези със сериозни обеми.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук