Да подадем ръка на спасената с уникална операция 5-месечна дъщеричка на фармацевта Иво Баряков и съпругата му Димитрина

0
1263

Банско се обедини и стартира кампания за набиране на средства за ензимно лечение на дъщеричката на фармацевта Иво Баряков и Димитрина, 5-месечната Ива.

Само преди дни на момиченцето беше извършена уникална операция – трансплантация на черен дроб. Хирургичната интервенция  спаси малката Ива и й даде шанс за втори живот. Неин донор стана майка й Димитрина, която е ски инструктор в Банско. За да бъде успешна обаче трансплантацията, момиченцето се нуждае от ензимна терапия, която е изключително скъпа и непосилна за младото семейство. Тя трябва да започне най-много 10-20 дни, в противен случай Ива е обречена отново да бъде подложена на операция и ново присаждане на черен дроб. Момиченцето е с генетично заболяване и страда от изключително рядката болест на Уолман. В момента тя е в болница „Лозенец“ заедно със своите родители Димитрина и Иво Барякови, за които борбата тепърва предстои. За състоянието на Ива и преживените кошмарни месеци разказа лелята на майката Димитрина –  Мария Даскалова:

Ива е с трансплантиран черен дроб. Беше й направена  уникална операция –  една-единствена в света. Професор Любо Спасов е уникален човек и благодарение на него и екипа му Ива живее втори живот. От Англия беше дошъл специалист да гледа малката ни Ива и заключението му е било, че това е чудо в медицината. Ива е едно прекрасно, слънчево дете. Тя е с генетично заболяване –  не произвежда жизненоважен ензим. Доколкото имам информация, ензимът е патентован миналата година,  мисля, че се произвежда само от една американска компания, и сега на фона на нашата суперуспешна трансплантация, която е чудо в медицината, ние трябва да приложим това ензимно лечение. То ще бъде направено в България, което е облекчение. Все още не сме наясно каква е точната сума, която ще бъде необходима, но тя не е никак малка и е непосилна. Ние разчитаме и на помощ от страна на държавата. Според лекарите, ако ензимната терапия  не се приложи, Ива след няколко месеца ще бъде на същото положение. До 20 дни трябва да сме събрали пари, за да можем поне да стартираме ензимната терапия. Точната диагноза й поставиха  няколко дни преди самата операция. Януари месец лекарите вече имаха предположения за заболяването, но все още се опитваха да го диагностицират. Ние за секунда не сме губили нито вяра, нито надежда, нито сме си позволили дори да си помислим, че операцията няма да бъде успешна. Родителите на Ива не се замислиха въобще, действаха сериозно. Мисля, че и операцията беше по някаква програма, защото и тя също е много скъпа”, разказа лелята на Димитрина – Мария Даскалова.

Съдбата на малката Ива трогна цяло Банско и всички се обединиха около каузата за стартиране на кампания за набиране на средства. В нея ще се включат също и училищата с различни инициативи. Началното училище „Свети Паисий Хилендарски“ още в понеделник стартира продажба на мартеници, средствата от които ще бъдат предоставени за лечението. На предстоящата общинска сесия, която също ще бъде в понеделник, ще бъде внесено като извънредна точка гласуването на средства от общинския  бюджет. Кутии за набиране на помощи за лечението на невръстната Ива ще бъдат поставени в редица търговски обекти и обществени сгради. Близките обмислят и стартиране на ДМС номер. Засега средства се набират в откритата банкова сметка на името на малката Ива.

ДАРИТЕЛСКА СМЕТКА:

ИВА ИВАНОВА БАРЯКОВА

IBAN BG34FINV91501316696332

Първа инвестиционна банка

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук