Два сребърни медала от европейското по лека атлетика

0
1311

България спечели два сребърни медала в днешния ден от европейското първенство по лека атлетика в Амстердам. Донесоха ги Ивет Лалова в спринта на 200 м и Мирела Демирева в скока на височина.

Най-бързата българка Ивет Лалова завърши втора във финала, като постигна време от 22,52 секунди и отстъпи само представителката на Великобритания Дина Ашър-Смит с 22,37 сек., трета се класира германката Джина Люкенкемпер с 22,74.

Лалова беше европейска шампионка в Хелзинки преди четири години, но на 100 метра. Сега тя прибавя още едно отличие от шампионат на Стария континент, но в другата си силна дисциплина – 200 метра.

Демирева преодоля 196 сантиметра в скока на височина и така подели второто място с латвийката Айрине Палсите. И двете преодоляха височината от първи опит, а после записаха три неуспешни опита на 198 см.

Победителка стана испанската Рут Бейтия със 198 см. Впоследствие тя опита да атакува 200 см, но не успя. За 37-годишната ветеранка това е трета титла от шампионата на Стария континент, като днес тя записа и личен резултат за сезона.

Радослава Мавродиева направи най-доброто си класиране на европейско първенство на открито, но остана без медал в тласкането на гюле в Амстердам.

Тя постигна 18,10 м в най-добрия си опит във финала на дисциплината и се нареди на пето място. Бронзовата медалистка от еврошампионата в зала остана само на 12 см от бронза. Трета с 18,22 м се класира туркинята Емел Дерели, с която Радослава често тренира, съобщи Bgathletic.com.

Холандецът Чуранди Мартина открадна най-престижната титла – на най-бърз мъж на шампионата. В спринта на 100 м чернокожият атлет се възползва от спора европейския рекордьор Джими Вико (Фр) и натурализирания турчин от ямайски произход – Джак-Али Харви. Мартина взе златото с 10,07 сек., а със същия резултат турчинът остана със сребърния медал. Очакваният фаворит Джими Вико се задоволи с бронз с 10,08 сек./монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук