Две бири свалят „бакшишите“ от колите за година

0
900

Въвеждат алтернативен данък до 1000 лв. за всеки жълт автомобил

Освен осъждани за престъпления от общ характер, забрана да подкарват таксита ще има и за тези с присъда за транспортни нарушения.

Таксиметров водач, който бъде спипан с над 0,5 промила алкохол в кръвта, колкото могат да докарат и две бири например, ще бъде лишаван от правото да упражнява професията си в продължение на година. Това предвиждат поправки в Закона за автомобилните превози, внесени от депутати от ГЕРБ, АБВ, ПФ и БДЦ, с които се въвеждат цял куп изисквания пред шофьорите на жълтите коли. В момента в закона няма разписано никакво ограничение за немарливи таксиметрови водачи, на които вече е налагано административно нарушение за употреба на алкохол. Това им позволява пак да яхват автомобилите и да возят хора след като получат акт за шофиране в пияно състояние. С промените обаче изрично се записва, че водач на таксиметрова кола не може има наложено административно наказание през последната година за управление на автомобил с между 0,5 и 1,2 промила алкохол в кръвта. Над тази цифра последствията вече се прехвърлят към разпоредбите на Наказателния кодекс.

Освен това с поправките се разписва, че жълта кола не може да бъде управлявана от човек, който е осъждан за извършени на пътя престъпления. Изрично се записва още и че таксиджиите трябва да минават през психотест. „Целта на посочените изисквания е да се подобри качеството на таксиметровите превози и да се гарантира сигурността и безопасността на пътниците и на другите участници в движението“, мотивират поправките вносителите.

Промените предвиждат и увеличаване на броя на местата в автомобилите, които могат да осъществяват таксиметров превоз – от пет на седем, заедно с водача. Това означава, че вече тази услуга ще може да се извършва и с ванове.

С поправките се въвежда и нов алтернативен годишен данък върху таксиметровия превоз. Той ще се плаща на две вноски – до края на юни и до края на декември, в местната хазна и ще се определя от съответния Общински съвет в границите между 400 лв. и 1000 лв. за всяка жълта кола. Който си предплати налога за цялата следваща година до края на предходната, ще ползва 5% отстъпка. Наред с това с промените се записва, че разрешителното за изпълняване на таксиметров превоз в съответната община трябва да се подновява всяка година.

Предвижда се законодателните промени да влязат в сила от догодина./монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук