Декриминализирането на домашното насилие в Русия доведе до спад на сигналите

0
4143

Декриминализирането на домашното насилие в Русия доведе до спад на сигналите, пише „Гардиън“.

Жените в Русия, жертви на домашно насилие, избягват да сигнализират в полицията, откакто страната частично го декриминализира през миналата година. Активисти твърдят, че е регистриран драматичен спад на сигналите за домашно насилие.

Националната статистка от юли показва, че жалбите в полицията за домашно насилие през 2017 г. са наполовина по-малко, откакто физическият тормоз се наказва само с глоба.

През февруари 2017 г. руският парламент прокара спорни поправки в руското законодателство, които декриминализират някои форми на домашно насилие. Упражнено насилие над брачен партньор или дете, което е довело до натъртване или кръвоизлив, но няма фрактури, се наказва с 15 дни затвор или глоба от 30 000 рубли (около 400 долара), но ако не се случва повече от веднъж годишно. Преди промените максималното наказание беше две години затвор.

Общо 36 037 случая на домашно насилие са регистрирани през 2017 г. в сравнение с 65 543 за предходната година, като 25 667 случая през миналата година се отнасят за насилие срещу жени в сравнение с 49 765 за 2016 г.

Марина Писклакова-Паркер, директор на Националния център за предотвратяване на насилие „АННА“, коментира, че статистиката показва, че жените са по-малко склонни да търсят помощта на полицията и че промените не са довели до спад на инцидентите.

Тя добави, че националната телефонна линия за помощ до центъра в Русия е регистрирала увеличение на обажданията от около 20 000 през 2016 г. до почти 27 000 през 2017 г.

Комбинацията от двете статистики показва, че в Русия няма спад на домашното насилие, а по-скоро обратното. Националната статистика отразява само криминалните случаи, при които държавата може да отговори в съответствие със съществуващото законодателство…Поправките позволяват на извършителите лесно да се измъкват, така че декриминализирането се доказва като много опасно за безопасността на хиляди руски жени, жертви на домашно насилие, поясни тя.

През декември миналата година беше разкрито, че рускини, които са жертви на домашно насилие, често са принуждавани да плащат глобите на извършителите на престъплението.

Според сайта domesticviolence.ru в Русия повече от 16 милиона жени на година са жертва на домашно насилие, но само 10% от тях сигнализират на полицията.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук