Депресията е ранен признак на деменция

0
1486

Хората на възраст над 54 години, които страдат от постепенно влошаваща се депресия, са изложени на по-голям риск да развият деменция. Това стана ясно от резултатите на ново изследване.

Епизодичните и непостоянните депресивни състояния не представляват толкова голяма заплаха. Предишни медицински изследвания също показаха, че съществува връзка между депресията и деменцията, но все още не е ясно нейното естество.

Има хора, които изживяват отделни моменти на депресия, но при други това състояние се повтаря отново и отново. В някои случаи симптомите изчезват, но в други се влошават повече и се превръщат в хронични.

За целите на своето изследване учените са анализирали данните на повече от 3 хиляди човека на възраст над 55 години. Изследването е проведено в Холандия и е продължило в период от 11 години. След 10 години участниците са били потърсени отново.
В началото на проучването всички доброволци са имали симптоми на депресия, но никой от тях не е имал на деменция. В края на изследването 434 души са имали деменция, а 348 от тях са развили Алцхаймер.

Експертите разделили участниците според вида на депресивното им състояние. В едната група били 255 души, при които депресията се влошавала с времето. 55 от тях развили деменция. Това са 22% и са значително повече в сравнение с другите групи.
Данните на Световната здравна организация сочат, че от 5 до 8% от хората на възраст над 60 години страдат от деменция.

Новото проучване показва, че на тази възраст развиващата се депресия може да бъде ранен признак на деменция, а двете състояния може да са свързани от сходни причини за тяхното възникване.

retro.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук