Депутатите запазиха привилегиите си (ОБЗОР)

Пари, нерви, скандали и бой в парламента!

0
9493

На днешното пленарно заседание парламентът отхвърли предложените от БСП промени в Правилника за организацията и дейността на народното събрание, предвиждащи промяна в начина на формиране на основното месечно възнаграждение на депутатите. Предложението получи само 65 гласа „за“, 48 народни представители гласуваха с „против“, а 55 се въздържаха. 

С предлаганата промяна БСП настояваха възнаграждението на народните представители да не се преизчислява на всеки три месеца, а да бъде с фиксиран размер от 2976 лева.

Освен размера на заплатата, изменението на правилника предвиждаше и промяна в почивката на депутатите.

В предложените текстове бе записано ваканцията на Народното събрание да бъде от 1 до 31 август, а по коледните и великденски празници народните представители да почиват толкова, колкото са официалните неработни дни.

Предложението на БСП бе мотивирано от парламентарната трибуна от лидера на партията Корнелия Нинова.

В изказването си тя цитира част от предизборните обещания на управляващите от ГЕРБ и подчерта, че в тях те са заявили решителност да работят за преодоляване на неравенствата. „С какво един човек, който полага труд навън, идентичен на нашия, получава и заслужава 800 лв., а ние – 3500 лв. На кое основание – за равните права ли и за уважението на законите ли?“, попита Нинова.

Според нея българската политическа класа съзнателно се съпротивлява доброволно да се откаже от привилегии, но обеща това да се случи веднага щом БСП получи мнозинство в парламента. 

От ГЕРБ имаха друго предложение – народните представители да получават месечно възнаграждение на база от 2 976 лв., умножени по коефициент на участие, който се формира от броя на гласуванията на народния представител спрямо всички гласувания за отчетния период.

На базата на тази формула председателят на Комисията по правни въпроси Данаил Кирилов изчисли, че лидерът на Корнелия Нинова е участвала в 37 от 1000 гласувания, а според коефициента на участие заплатата ѝ трябва да бъде 110 лева и 20 ст.

Относно почивките на депутатите Данаил Кирилов подчерта, че българският парламент има най-много пленарни заседания спрямо всичките други парламенти в Европейския съюз.

За пример той посочи Бундестага в Германия, където има цели седмици и месеци, в които не се провеждат заседания. 

От БСП също се позоваха на статистика, според която лидерът на партията Корнелия Нинова има само 8 неофициални отсъствия от парламента, председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов – 16. „Ако тя е заработила 120 лева, то той – 60 лева“, коментира Славчо Велков от парламентарната трибуна.

Отношение по темата взе и омбудсманът Мая Манолова. Тя изрази подкрепата си за предложението на БСП и се аргументира с думите: „Нормално е властта да живее като гражданите“.

Общественият защитник предложи да бъдат въведени и санкции срещу депутатите, които отсъстват от пленарна зала по време на разискванията на законопроектите, но участват в гласуването. 

За санкции призова и лидерът на БСП. Корнелия Нинова поиска депутатите да бъдат глобявани за отсъствието си, а за пример посочи провеждащия се в петък парламентарен контрол, когато в пленарна зала обикновено стоят само депутатите, задаващи въпроси.

Въпреки че предложението бе отхвърлено, Нинова обяви, че за нея то влиза в сила, защото започва да дарява около 600 лева от месечната си заплата за благотворителност.

Източник: Информационна агенция „Фокус“ 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук