Депутатите приеха Референдума на Слави

0
1274

Георги Аргиров

 

Народното събрание взе решение за провеждане на Национален референдум, чиято инициатива бе дошла от телевизионното шоу „Шоуто на Слави“.  Решението беше подкрепено със 131 гласа „за“, 18 „против“ и 1 „въздържал се“. Въпросите са:

  1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?
  2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?
  3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?
  4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?
  5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?
  6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Сценаристът в „Шоуто на Слави“ Тошко Йорданов бе допуснат в пленарна зала, за да защити инициативата на предаването за провеждане на национален референдум. В края на миналия месец депутатите все пак решиха националното допитване на предаването, да се проведе заедно с президентските избори в края на годината. Първоначалната идея на управляващите от ГЕРБ беше в Изборния кодекс да се запише, че референдуми, инициирани от граждани (какъвто е на Слави Трифонов), не могат да се правят в един и същи ден с национални избори. Цветан Цветанов заяви още в началото на дебатите, че депутатите от партията ще подкрепят и шестте въпроса. Той каза още, че ГЕРБ няма да се възползва от времето си на дебат.

Използвани са данни от агенция offnews

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук