Директорът на гоцедечевската ПМГ „Яне Сандански“ стана част от престижна академия

0
1454
DCIM100MEDIADJI_0004.JPG

Елка Божикова спечели правото да бъде сред избраниците, които се включват в „Мениджърската академия за училищни директори“ сред сериозната конкуренция на свои колеги от цялата страна

Академията се осъществява под патронажа на г-н Красимир Вълчев, министър на образованието и науката като и тази година Българският форум на бизнес лидерите (БФБЛ) застава зад проекта с финансова подкрепа към осъществяването му. Реализирането на начинанието подкрепя развитието на потенциала на училищни лидери да развият своите мениджърски умения чрез успешни практики от бизнеса за управление на ефективни екипи.

Всички получени кандидатури преминаха през процес на оценяване от селекционна комисия от експерти от Образование България 2030, МинистерствоЕлка Божикова

на образованието и науката, Фондация „Заедно в час“, Фондация „Америка за България“ и Академия НИКЕ. Оценката на кандидатурите се извърши на база на критерии като: мотивация на кандидата, релевантност на предизвикателства, с които се сблъсква в управлението на училищната институция и нагласи за учене и взаимодействие с граждански и бизнес организации.

И тази година групата директори в Мениджърска академия, сред които Елка Божикова ще се обучава е изключително разнообразна. Представени са училища от всички региони на страната и от различни по големина населени места – от големи областни градове до села. Има училища от всички видове – основни, начални, обединени, гимназии (вкл. професионални и профилирани); общински, държавни и частни. Директорът на елитното гоцеделчевско училище ще трупа знания сред свои колеги с различен опит –  част от тях са новоназначени в последните 3 месеца, а най-голям е делът на участници със стаж между 1 и 5 години – 15 човека. Има и директори с дългогодишен опит – над 10 години и такива с опит над 20 и повече години на тази позиция. На практика обаче представителите на Гоце Делчев са двама, след като сред избраниците е и Янина Христова, която в момента е мениджър и директор на Второ прогресивно училище във Варна. Тя не само е родена в южния град, но е и възпитаник на ПМГ „Яне Сандански“, ръководено от дълги години от Елка Божикова. През тази година двете неврокопчани заедно с останалите участници от    „Мениджърска академия за училищни директори“ ще се обучават в онлайн формат. В рамките на обучителната програма училищните директори ще бъдат ангажирани в различни форми на учене, сътрудничество и подкрепа като:

Онлайн обучителни сесии с мениджъри от бизнес компании;

Практически задачи и казуси за приложение на наученото в реална училищна среда;

Учене и споделяне на добри практики между самите участници.

С тях своите умения, знания и опит ще споделят мениджъри за управление на големи групи и екипи от големи световни компании като „Хюлет Пакард Ентърпрайз“ и „ПрайсуотърхаусКупърс“.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук