ДЛЪЖНИЦИТЕ ВЪЗСТАВАТ! Лихварят от Русе, убит с газов пистолет и чук и залят с бензин – Историята на едно убийство ! (Част първа)

0
1822

През лятото на миналата година труп на убит мъж беше открит в гората на лесопарка „Липник” край между селата Николово и Червена вода. По-късно стана ясно, че изпепеления мъж е изчезналия три седмици преди това 34-годишен златар Явор Николов от Русе.40

Трупът е бил разложен, подут и обгорен. Намерен е в следобедните часове от местни хора. Те се обърнали веднага към полицията. Полицаите били потресени от гледката. Високите температури накарали трупът да се разложи до неузнаваемост.

Явор Николов се е занимавал с лихварство и търговия със златни и сребърни предмети в Русе. Работниците му се притеснили, защото двайсетина дни преди да бъде открит трупът му буквално се изпарил. Служителите му продължили да идват на работа, но една седмица по-късно, един от тях сигнализирал в полицията.

На 6 юли криминалисти претърсили жилището на Николов. Съседите твърдят, че не е контактен човек, но създавал проблеми.

Обявили са го за издирване, но не съобщили в медиите.

Новината за зловещото убийство хвърли в шок и ужас хората край Дунав.

Явор въртял заложна къща. Той я отворил преди 2 години в помещение, което преди това било сладкарница. Разследващите предполагат, че мъжът е участвал в схеми и за незаконна лихварска дейност. Затова полицаите търсят хората, на които официално и неофициално е давал пари. Явор имал и златарски магазин в Русе. Градската мълва носи, че преди да се захване със заложната къща, той се занимавал с цветни метали. Местният кредитор живеел сам в крайдунавския град. Той останал сирак, след като родителите му починали. Сестра му пък живеела във Велико Търново.41

Това е втори убит лихвар през последните години в Русе.

Първата кървава драма се разигра през 2009 година, след като 75-годишният Михаил Калинов изчезна безследно в края на октомври от гараж на ул. “Панайот Хитов” в крайдунавския град. Липсваше и мерцедесът му, а на негово място бяха открити кървави следи и гилзи. Дни по-късно криминалисти откриха опожарената му кола в Разградско, а трупът намериха в тресавище край Тутракан.

За зверското предумишлено убийство на лихваря бяха осъдени двама мъже, които според обвинението планирали екзекуцията му и са го застреляли в гаража. За да прикрият следите обаче, натоварили трупа в колата му и изчезнали. И двамата задържани тогава още търкат наровете в затвора в Белене.

Разплитането на убийството на Явор Николов е започнало още на 3 юли, когато е бил подаден сигнал от служителите на златаря за изчезването му. Разследващите са работили първоначално по версия за отвличане, но постепенно е станало ясно, че най-вероятно се касае за извършено убийство. Установените факти са насочили полицията към 43-годишния Пламен Миланов и 35-годишния Николай Ламбаджиев, които са били видени за последно с Явор Николов. Николай е бил обявен незабавно за общодържавно издирване.

Според оперативни данни излезлият в чужбина мъж е имал достъп до интернет и по тази причина полицията и прокуратурата са наложили информационно затъмнение.

Докато Николай е в чужбина, в Лесопарка в Николово на 13 юли са открити части от човешки труп. Още в самото начало съмненията са били, че това са останките на изчезналия златар.

Събраните факти сочат, че убийството е било предварително планирано. Пламен и Николай са се подготвили и са се снабдили с оръжията на убийството, като след това грижливо са се опитали да заличат следите, съобщиха официално от ОД на МВР – Русе.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук