Българите канибали! Дейли Прес представя потресаващата история за канибалът Николай Гьоргов (Част първа)

0
2783

Луди убийци шетат на свобода из България и оставят след себе си жестоко обезобразени трупове. Тази страховита констатация не е от вчера. За съжаление обаче никой не се наема да определи кога по законов път ще бъде сложен край на кървавата вакханалия.

Последният пресен случай с психар, който тероризира цял район, е от странджанското село Голямо Буково. На местните им треперят мартинките от двойния убиец – морския капитан Николай Гьоргов, изписан наскоро лудницата в Раднево, и стоят под ключ. Някои имат и оръжие, но ако го пуснат в ход при евентуално нападение, веднага ще бъдат окошарени. Като притежател на “жълта книжка” Гьоргов не носи никаква наказателна отговорност. За такива се казва – законът не ги лови. Нападне ли някого, пострадалият, колкото и да се жалва в полицията, срещу “морския вълк” няма да бъде образувана дори преписка. Нещо повече – по сега действащия закон униформените нямат право да заведат такъв документ. Затова жалбите на жертвите отиват директно в коша. Горките хора дори са принудени да ги оттеглят лично от съответните РПУ-та, за да не създават главоболия на ченгето, което е приело показанията им. 35
Най-ужасяващ детайл от истерията в Голямо Буково е, че кръвожадният ненормалник е канибал.
През 1995 г. Николай, който е бивш моряк, уби двама съселяни и яде от вътрешностите им. Оттогава е известен като Канибала на Странджа. След престъплението той лежа една година в затвора в Ловеч, но поради психичното си заболяване бе пуснат.
Обхванат от шизофренията, той си беше направил списък кого трябва да изяде, за да получи неземна сила, но спря до първите двама.
Селото таи ужаса от преди повече от 10 години, когато сутринта на празника на Света Богородица на 15 август няколко ранобудни жени бързат за църквата, за да запалят свещ за здраве. Пред храма се натъкват на тялото на съселянина си Ангел Дзирев.36
Мъжът е с разпрано тяло, отрязана наполовина глава и извадени вътрешности. Часове по-късно полицията отива в дома на Николай, който кротко спи, след като е замезил с жертвата си. Повод за убийството е, че дни по-рано жертвата и канибалът се карат, защото морският капитан иска да има по-близки отношения с дъщерята на Дзирев – 14-годишната Димка. Бащата се опълчва и така става жертва на яростта на Гьоргов. В ареста канибалът признава, че това не е единствената му жертва. Пред съкилийника си Николай се хвали, че е убил бабата на бившата си съпруга тъй като старицата не го поканила за някакъв празник.
Баба Мира Вълкова е открита разпрана като животно, а по-късно капитанът признал, че е изял и нейните вътрешности. Пращат го в лудницата на ловешката болница, а хората в село Голямо Буково се успокояват. Но канибалът се завръща 6 години по-късно – през 2000 година. Баща му обещава да го наглежда и сам става жертва на гнева на сина си. Николай го изхвърля през балкона на къщата, но родителят не подава жалба и така до 2005 г., когато Никoлай прави опит да изнасили 13-годишно момиче. По случайност майката на девойчето чува писъците и с помощта на съселяни успява да спаси щерка си. Николай е пратен в Радневската лудница, а съселяните му подписват общ документ, че не се допуска Гьорков да пристъпва пределите на селото им.37
Хората в селото слагат решетки на жилищата си и се молят: “Дано редовно си взема лекарствата.” Двете магазинерки в селото по нареждане на полицията подписаха протокол, че няма да му продават алкохол.
Селцето е скътано в сърцето на Странджа и е изключително красиво, но заради Канибала никой не купува имоти там.
Автобусът, който пътува от селото до Средец, редовно се опразва, ако Николай реши да пътува с него, разказват очевидци.
Говори се, че 46-годишният Гьоргов, чиито родители живеят в селото, е излапал вътрешностите на жертвите си, след като им теглил ножа. Хората имат основание да се страхуват за живота си. “Днес може да е добре, но не се знае каква беля може да направи утре”, бият тревога те.
„Страхуваме се, не искаме да ни нарочи и нас за врагове”, обясняват старите хора.
Гьоргов беше прибран в психиатрията през 2008 г., тъй като отново нападна човек. Този път жертвата беше работник от строителна фирма, наета от прокурора от Районна прокуратура-Бургас Димчо Николов. Майсторът работел по триетажната къща на магистрата, която се намира до моста в селото. Инцидентът се случил на 1 септември, когато човекоядецът има рожден ден. В късния следобед той се появил в пенсионерския клуб в центъра на Голямо Буково. Извадил от една торба “патрончета” с уиски, мента и мастика и обявил, че иска да почерпи за здраве. Вътре били няколко души, сред които и 17-годишно момиче. 38
Гьоргов разлял алкохола, но още преди да си кажат наздраве, влязъл 35-годишният Станислав Костадинов, който приключвал за деня работата по прокурорския обект. Още щом го зърнал, канибалът се разкрещял: „Мръсен лъжец! Защо не ми даваш парите? Нали копахме с теб оградата на вилата! Ти си взел парите, а на мен нито стотинка. Днес имам рожден ден, а ти ме окраде”. Костадинов не знаел с какво е известен Гьоргов и кротко му обяснил, че ще му даде парите, но първо Николов трябва да одобри свършената работа. В този момент нервите на канибала не издържали и той се нахвърлил с юмруци върху строителя, който паднал безпомощно на земята. Хората в клуба се уплашили и едва успели да укротят съселянина си. Малко преди да бъде арестуван, той се обърнал към 17-годишното момиче и му казал, че тази вечер тя ще бъде с него. Вечерта обаче прекарал заточен в РПУ-Средец, а на следващия ден бил преместен в бургаската психиатрия.
Момичето, което Гьоргов си „заплюл”, вече не е в селото, защото се страхува. Преместена е при роднини в Бургас. Поваленият работник пък е опериран в болницата. След като е изписан, се е прибрал при роднините си в Казанлък и едва ли ще продължи работата по вилата на прокурора. Тези обаче, които нямат близки извън Голямо Буково, са обречени да съжителстват със странния си съсед.
Разговорите между Николай и следователите установяват ужасяващи планове на бившия моряк. Оказва се, че хоби на болния човек е изучаването на китайска медицина, според която е трябвало да направи пентаграма от човешки тела и да яде месото от тях, за да оздравее от шизофренията. Освен това канибалът си е набелязал и нови жертви – горския и игумена на манастира, който е от селото. Първият е бил търсен посред нощ от Гьоргов, който като бесен чукал на вратата му. Горският обаче не бил в дома си, а жена му, уплашена до смърт, се молила шизофреникът да не разбие вратата.
Според съселяните на психично болния той е бутнал преди години баща си от терасата. Мъжът е обвиняван и за убийството на бабата на бившата си съпруга, както и на друг мъж от селото. Той твърди, че е извършил само последното престъпление.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук