Дойде май времето за увеличение на заплатите

0
96

От близо година България, а и останалият свят живеят в непрекъснат танц на цените. Поскъпват храни, материали, абе всичко.

Достигната инфлация от 10% за година през март означава едно – че хората са обеднели с 10%, защото не е имало компенсация на доходите им и най-вече на тези, които са на заплата. И фактът, че все повече се теглят депозити, за да се допълнят семейните бюджети, е ясно доказателство за това. Не по-малко стряскащо е, че 40% от хората у нас живеят от заплата до заплата и нямат спестявания.

Поради това май е дошло време за вдигане на заплати. И аргументи от типа, че производителността на труда не била достатъчно добра, не важат – възнагражденията у нас са доказано ниски спрямо средноевропейските.

Но не само това е аргумент за повишаването им. Скок в заплащането ще накара хората да останат в България, вместо да емигрират при първа възможност.

И още нещо – икономика не се задвижва с пари за оцеляване, трябват заплати, които да могат да се харчат, за да се вдига потреблението. Затова колкото по-бързо се вдигне цената на труда, толкова по-добре за всички.

По-високи заплати биха елеминирали до известна степен и разтварянето на ножицата между бедни и богати.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук