Доказа се! Имаме качествен главен секретар на МВР!

0
2902

Значи можело! Можело без жертви, без убити и ранени полицаи и без изплашени до смърт граждани да се обезвреждат психично болни въоръжени хора. Пък макар това да е продължило 18-19 часа. Когато става дума за човешки живот, независимо чии, времето няма значение. Важен е крайният резултат.А когато става дума за професионализъм, той трябва да се признава, както в случая с главния секретар на МВР Георги Костов. И да се знае, че силата на такива хора не е в словесния поток и медийното присъствие, а в такива ситуации, когато на карта са заложени спокойствието и сигурността на гражданите. След акцията в столичния квартал „Стрелбище” ще бъде трудно дори и на най-злонамерените критици на днешния главен секретар да злословят по негов адрес.

Да, наистина, след тази акция трагедията в Лясковец, когато душевно болният Петко Петков уби командоса Емил Шарков, звучи още по-зловещо. Но родителите, съпругата и детето на загиналия млад мъж поне ще знаят, че похарченият му живот не е отишъл напразно. Уроците са научени. А когато поуките са в ръцете на можещи и знаещи хора, като Георги Костов, има надежда за всички граждани. Стъпка по стъпка, минута по минута, час по час, има надежда, когато си в опитни ръце като тези на Костов.

В цялата драма в „Стрелбище” с уволнения от много висок пост Петър Коджейков през смутната 1991 г. кънти още един страховит урок. И той вече е за Румяна Бъчварова – днес вътрешен министър, утре, когато вече няма да е, на някое топло местенце. Но хората с пагон, хората в разцвета на силите си, хората с чест и достойнство дали няма да пострадат като Коджейков от нейните криво разбрани реформи. Самите те ѝ го казаха в омите: в тази реформа се говори само за пари, а тук става дума за хора.

Да, с хората така не може. Защото всяко безобразие на непрофесионализма днес се връща като бумеранг върху цялото общество утре. Дано благополучно завършилата драма с възрастния професионалист Коджейков увисне като обеца на ухото и на непрофесионалистката Бъчварова.

И добре, че с оперативната дейност на МВР се занимава един компетентен човек като Георги Костов. Госпожата е социоложка. Нека изследва обществените нагласи и ще види, че след този мандат за нея ще си спомня само професионалното съсловие и то едва ли с добро. А за Георги Костов ще знаят и професионалистите, и обществото като за човек, от когото всички имат нужда.

Или, ако перефразираме еди популярен филм, да кажем добра дума за добрия войник.

Звездомира МАСТАГАРКОВА

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук