Доц. д-р Красимир Киров предупреди: Една рана, ако не зарасне за седмица, трябва да се мисли за рак

0
1524

Официално беше представен сайтът www.melanoma.bg, чийто цел е да информира и подкрепя пациентите с онкодерматологични заболявания, като им предлага достоверна информация относно злокачествените новообразувания на кожата, техните симптоми и методи на лечение.

Същевременно всеки, който има съмнително изменение на повърхността на кожата, подобно на бенка, незаздравяваща рана или друг тревожен обрив, ще има възможност да получи безплатна онлайн консултация от специалиста с дългогодишен клиничен опит и множество научни приноси в областта на злокачествените тумори на кожата доц. д-р Красимир Киров. По този начин сайтът ще осигури ранен достъп на пациенти от всички краища на България до един от най-добрите спциалисти онкодерматолози у нас.

”Около 450-480 души се разболяват годишно в България от меланом. За съжаление за повече от 30% от тях заболяването е фатално. Малкият брой случаи на меланом води до непознаване на заболяването от страна на населението и известна неподготвеност на лекарите от първата линия на контакт с пациентите. Това води до забавяне на диагнозата и напреднал стадий на тумора, когато той вече е трудно лечим. Затова един от основните приоритети на сайта ще бъде предлагането на безплатни онлайн консултации, с което ще допринесем за превенцията на онкодерматологичните заболявания и ранната им диагноза”, сигурен в ползата на новия сайт е доц. Киров.

”При рядко срещани тумори като меланома няма достатъчно здравна информация в медиите. Това притъпява вниманието на самите дерматолози и вероятността да се пропусне заболяването в началото е голяма. Превенцията и първичната профилактика са задължение на държавата. Работата на болницата е вторичната профилактика и ранното откриване на туморите. Вниманието на институциите обикновено се фокусира върху по-масови онкологични заболявания като рак на гърдата, на белия дроб, простатата и др. Но кожните тумори са по-лесни за диагностициране, а нищо не се прави да се откриват в достатъчно ранен стадий”, коментира дерматологът.

”За меланома се говори по-малко, защото той не е от най-честите злокачествени заболявания, но не трябва да пренебрегваме факта, че има и скрита заболеваемост, за която не се мисли и не се коментира достатъчно. От друга страна, и у нас вече се организират информационни кампании с прегледи за ранна диагностика, които протичат в определен период от време, най-често през пролетта. Това, разбира се, е стъпка напред в правилната посока, трябва обаче да се говори постоянно за заболяването и за неговата превенция. Много притеснителен е фактът, че повечето болни у нас търсят помощ в напреднал стадий на заболяването. Това трябва да се промени”, каза още специалистът./БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук