Държавата може да печели по 1 лв. от еднодневна винетка, смята Мая Манолова

0
454

Омбудсманът се срещна със студенти от ЮЗУ

Омбудсманът Мая Манолова нарече несъстоятелни аргументите на регионалния министър Лиляна Павлова, че еднодневните винетки не са рентабилни. Според нея изработването на еднодневна винетка  ще струва не повече от 40-50 стотинки, 10 стотинки пък ще се похарчат за разпространението, но останалото от приходите ще отиде в бюджета на АПИ, а и е по-справедливо за гражданите. „За държавата ще остане 1 лв.“, изчисли Манолова.

Омбудсманът даде номера на мобилния си телефон на студенти от Правно-историческия факултет в ЮЗУ „Неофит Рилски” в Благоевград. Увери младите хора да й се обаждат или да й пишат есемеси по всяко време, когато искат да споделят с нея свои идеи или проблеми. Това стана по време на посещението й в областния център във вторник. Националният омбудсман изнесе лекция пред бъдещите юристи на тема: „Омбудсманът в защита правата на българските граждани”.

Тя обеща на студентите да съдейства те да ходят на платени стажове в институцията, която ръководи. По този начин дава личен пример на останалите работодатели с идея да ги насърчи по-лесно да наемат новозавършилите студенти на работа. Бъдещите юристи настояха пред нея да бъдат направени промени в Закона за държавния служител, за да може младите висшисти да почват по-лесно работа в държавните институции и да отпадне ограничението за стаж.

Манолова разговаря с кмета на община Благоевград Атанас Камбитов и съдейства на бездомник да бъде настанен в Центъра за временно настаняване и да получава топъл обяд от общинската трапезария. Тя похвали общинското ръководство, че градът има добре уредена социална база за хора в нужда. Разкри, че от началото на годината до момента 10 души в цялата страна са починали от измръзване, което е знак, че е необходима цялостна кампания на държавата в подкрепа на бездомните хора.

Тя обсъди с градоначалника нуждата от назначаване на омбудсман в областния център. Според нея трябва да се облекчи процедурата за избор в цялата страна. Към момента от 265 общини има назначени само 11 омбудсмани. „Ако внасям законодателни промени, то ще бъде да се гарантира независимостта на обществените защитници по места, за да не са зависими от местната упрва, която осигурява финансирането им”, увери Манолова.

за референдумаПо-късно тя се подписа в подписката за референдум на Слави Трифонов. „Аз съм „За” да се чува повече гласът на хората. Едно такова разтърсване на политическата система е полезно за намиране на най-добрите решения. Според мен лоша шега на властващите до момента изигра усещането, че те знаят всичко по-добре от хората, а това не е така”, каза Манолова.

Тя нарече несъстоятелни аргументите на регионалния министър Лиляна Павлова, че еднодневните винетки не са рентабилни. Според нея изработването на еднодневна винетка ще струва не повече от 40-50 стотинки, 10 стотинки пък ще се похарчат за разпространението, но останалото от приходите ще отиде в бюджета на АПИ, а и е по-справедливо за гражданите.

Накрая сподели, че половината от заболелите от бруцелоза в град Рила се лекуват в Гърция, тъй като южната съседки има по-голям опит в лечението на тази болест.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук