„Съжителство“ вместо „османско робство“ в часовете по история

0
476

Нова интерпретация получи и понятието „османско присъствие” по българските земи, което при различните политически системи, национално съзнание и образование присъства като турско робство, иго, доосманско присъствие. Днес от пресконференцията на МОН стана ясно, че вече говорим за „съвместно съжителство по време на Османската империя”.

Стана ясно, че българите по онова време и „османците, присъствали на наша територия са живели заедно.

Стана ясно още, че ако на изпит ученик използва вместо „владичество” или „присъствие” думи като „иго” и „робство” няма да бъде с намалена оценка.

На пресконференцията се обсъди и въпросът защо се използва термина „християнизация”, вместо „покръстване”. От МОН обясниха, че причината е това, че покръстването е част от християнизацията.

Тематиката за националната ни идентичност е застъпена в редица класове в училище и за нея се говори по повечето предмети, не само в часовете по история. Това заяви директора на дирекция в МОН Евгения Костадинова на пресконференция днес в Образователното ведомство по повод новите учебни програми.

Целта на оптимизирането на учебните програми е децата да се ориентират по-добре в заобикалящия ги свят. Новите програми давали възможност за спираловидно надграждане на изучавания материал, твърди Костадинова.

От МОН обясниха, че в редица предмети е застъпен патриотичен момент, а целта била да се превърнат знанията в умения. Така например, Ботев се среща в литературата за 5-ти клас. В 6-ти клас пък децата ще се запознаят с Вазов, Елин Пелин, Смирненски и Йовков.

В 6-ти клас по история 50% от материала е за националната ни история. В 8-ми и 9-ти клас също е застъпена националната история. В 10-ти клас националната история ще се представя със съвременните тенденции и с извървения досега материал. В 7-ми клас пък децата ще се запознаят с историята на 21-ви век и историческото присъединяване на България към Европейския съюз./Кмета

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук