Евакуират семействата на US дипломати и военни от Южна Турция

0
892

Държавният департамент на САЩ и Пентагонът наредиха на семействата на дипломатите и венните си и на другите работници да напуснат Южна Турция. Те предупредиха гражданите си за опасност от пътуване в Турция във връзка със заплахата от терористичен акт, съобщи АП.

От пресслужбата съобщават, че съответните указания са получили семействата на дипломатите и на военните на САЩ в консулството в Адана, също базите в Инджирлик, Измир и Мугла. Дори при тази ситуация консулството продължава да работи.

Инджирлик е ключова база за американската коалиция в борбата й срещу Ислямска държава. В базата пребивават бойни самолети, дронове и самолети цистерни за зареждане с гориво.

От Държавния архив напомнят, че югоизточните провинции на Турция остават опасни за американските граждани, които често са цел на атаките на терористите.

Тъй като от Държавния департамент нареждат евакуацията на членовете на семействата на дипломатите и военните, това означава, че САЩ поемат разходите за транспорта им, уточняват от агенцията.

„Разбираме, че това ще има негативен ефект за семействата на нашите военни, но ние трябва да ги пазим и гарантираме бойната готовност на силите да подкрепят нашия съюзник Турция в борбата срещу тероризма“, се казва в изявление на Европейското командване.

Засега не е ясно колко души ще бъдат засегнати от нареждането на Пентагона.
Смята се обаче, че бройката е около 680 членове на семейства на военни.

Това предупреждение идва в момент, в който турският президент Ердоган се готви да участва в организираната от Барак Обама във Вашингтон среща на върха по темата за ядрената сигурност.

Вчера стана ясно, че Обама е отклонил искането на Ердоган за двустранна среща.

Припомняме, преди ден Израел призова гражданите си да напуснат Турция./нюз

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук