Евстатиев се стопи до 55 кг в затвора

0
1049

Осъденият на 6 г. затвор на първа инстанция бивш кмет на общините Пазарджик и Стрелча Иван Евстатиев се е стопил до 55 килограма в затвора. Бившият градоначалник и политик бе признат за виновен от районния съд в Пловдив за това, че миналия януари е напил с водка и е изнасилил ученичката Ирена Белухова в хотелската си стая в Стрелча. Според адвоката на Евстатиев Ташкена Колчева обаче той е бил осъден невинен, а мотивите по присъдата му на първа инстанция са се забавили 5 месеца и 23 дни.

„55 килограма е. Живи мощи. Пълна депресия. Все е било такова погазване на човешките права. Не вярвам в която и да е нормална държава да се случи. Първо е невинен. Осъдиха го невинен. Продължавам да твърдя, че е невинен. И второ, го разиграват все едно не е човек. В момента е 55 килограма”, каза  адвокат Колчева. По думите й в затвора полагат грижи за здравето на Евстатиев, но това не е достатъчно. „Но какви грижи могат да се полагат за него в затворническа лечебница. Това е положението в нашата държава. Пази Боже!”, изригна адвокат Ташкена Колчева.

Иван Евстатиев бе осъден на 2 май т.г., а мотивите по присъдата му са станали факт чак на 25 септември 2017г. Заради забавянето на мотивите Колчева е подала жалба на 21 септември до инспектората на ВСС, откъдето са започнали проверка. „Тъй като за мен липсата на мотиви е равнозначно на липса на присъда, а максималният срок на задържане не може да надвишава 1 година и 6 месеца, подадох молба за изменение на мярката в момент, когато все още нямаше мотиви и това направих на 21 септември”, уточни тя. Насрочването на мярката не се е случило в 3-дневния срок и адвокат Колчева отново е подала молба до ВСС. Така на 6 октомври тя е получила обаждане по телефона, с което е била уведомена, че мярката за неотклонение е насрочена за 12 октомври.

6-годишната присъда на Евстатиев е била обжалвана още на 3 май – само ден след произнасянето й. „Каквото трябва да предприема по закон съм го направила. Обжалвала съм още на следващия ден с банкетна жалба присъдата, тъй като ги нямаше мотивите”, каза още защитникът. Адвокат Ташкена Колчева уточни, че е поискала отвод на съдията по делото, тъй като смята, че той е пристрастен.

/монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук