Една година от встъпването на кабинета „Борисов 3“ (ОБЗОР)

ГЕРБ не променя, а подменя

0
22008

Гордея се, че за една година свалихме външния дълг, но се срамувам, че не можахме да убедим обществото за Истанбулската конвенция. Така премиерът Бойко Борисов коментира навършващата се една година от встъпването в длъжност на правителството.

Трети сме в региона по външен дълг. С 2,3 млрд. свалихме външния дълг, сега е 25%“, каза министър-председателят и подчерта, че до края на мандата ще бъде докаран до 20%.

Премиерът обърна внимание и на ролята на правителството за борбата с корупцията. „Корупцията е бич, който всеки ден, на всички нива, трябва да се смазва“, аргументира се премиерът.

Той даде пример с ареста на кмета на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева и коментира, че лично е попитал главния прокурор Сотир Цацаров защо толкова дълго време е продължила операцията по задържането, а отговорът му е бил, че трябва да бъдат описани и преброени намерените в Иванчева пари. 

Икономическите показатели бяха използвани и от финансовия министър Владислав Горанов, който даде положителна оценка на първата година от управлението на кабинета „Борисов 3“.

Горанов подчерта, че всички обещания, които ГЕРБ са отправили в рамките на предизборната си кампания, вече са изпълнени, а за пример даде увеличението на учителските заплати и запазването на размера на данъците. „Съгласихме се с някои от аргументите на нашите колеги от коалицията и стартирахме увеличението на минималните пенсии. В резултат на това, а и заради стабилността, която някои хора считат за имагинерна, но българските потребители не смятат така, икономиката отбелязва добри темпове на растеж”, коментира министър Горанов и подчерта, че това се вижда по добрите постъпления в бюджета на страната.

На противоположното мнение бяха от опозицията. Според лидера на БСП Корнелия Нинова емблема на управленето на „Борисов“ 3 е агресията, тъй като всичко, което не е ГЕРБ е лошо.

По думите ѝ тази агресия се е изразила в отношение срещу президента Радев и е минала границите.

Нинова посочи, че управляващите са отворили и война на народа си.

По думите ѝ управлението на „Борисов“ 3 е нестабилно по отношение на коалицията и в политиките. „Изгубена е една година от управлението на страната“, смята заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев.

Според него бедността, неравенството и демографската криза в страната се засилват, а подкрепа за думите си той намери в Доклада на европейската комисия от 2018 година, където се посочва, че сближаването на България с ЕС и Еврозоната е по-бавно спрямо другите държави членки от Югоизточна Европа. Като положителна стъпка Жельо Бойчев определи програмата в образованието с ангажирането и присъствието на децата в учебния процес.

Във външнополитически план, според него, добра политика е пробива в отношенията с Македония, която политика беше подкрепена и от БСП.

ГЕРБ не променя, а подменя. ГЕРБ въвежда двойните стандарти. ГЕРБ се опитва да легитимира популизма и ксенофобията, да ги прави част от държавната политика, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Според него от началото на работата на това правителство то не е осъществило нито една реформа. „Нито предизборните обещания се случват, нито необходимите реформи, нито подобряването на работата на качеството на живот на българските граждани. Като опозиция може да наблюдаваме и да правим оценки, но отговорността ни задължава да бъдем активни и да противодействаме на всяко бездействие и всеки опит за подмяна на важните за българското общество теми”, коментира още Карадайъ.

Оценката за българското председателство не е само на опозицията, а и на държавите-членки на ЕС, коментира председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Той заяви, че ПГ на ГЕРБ подкрепя и ще продължи да подкрепя парламентарното мнозинство, което изпълнява ангажимента си по програмата за 4-годишен мандат и отбеляза като резултат от поетите ангажименти увеличението на пенсиите и на възнагражденията на учителите. „Успяхме да извадим цялата истината за процедурите на служебния кабинет за самолетите и да върнем нещата в ръцете на изпълнителната власт“, отчете Цветанов.

По думите му е важно въоръжаването ни да съответства на България като страна-членка на НАТО.

Във връзка с обвиненията, че коалиционните партньори на ГЕРБ не кореспондират с политиката на правителството, той подчерта, че правителството има управленска програма и там няма дебат и различия.

Източник: Информационна агенция „Фокус“ 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук