Ексклузивно в ДЕЙЛИ ПРЕС! Конституционният съд заседава по въпроса дали Истанбулската конвенция е противоконституционна (СНИМКИ/ОБНОВЕНА)

0
9641

Конституционният съд в момента заседава по въпроса дали Истанбулската конвенция е противоконституционна. Това предаде репортер на Информационна агенция „Дейли Прес“.

Заседанието започна в 10.00 часа. Като първа точка конституционните съдии ще обсъдят Конституционно дело № 1/2018 г. по искане на Върховния административен съд за установяване на противоконституционност на чл. 193, ал. 6 от Закона за съдебната власт.

Като втора точка те ще разгледат делото, внесено по искане на 75 народни представители от 44-тото народно събрание за произнасяне за съответствието на сключената от Република България Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие с Конституцията на Република България преди ратификацията ѝ.

Агенция „Дейли Прес“ припомняНа 8 февруари 2018г. ГЕРБ депозира в Конституционния съд искането си за преценка на съответствието на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие (Истанбулската конвенция) с Конституцията на Република България.

Документите бяха внесени от народните представители Данаил Кирилов и Тома Биков, а искането бе подписано от 75 народните представители от ПГ на ГЕРБ.

От партията са предоставили на съда като материали и преписката за ратификацията на документа в Народното събрание, както и 8 доклада, които са били изработени през последните 4 години и представляват анализ и оценка на възможността за прилагане на Истанбулската конвенция.

Председателят на парламентарната Комисия по правни въпроси Данаил Кирилов обяви тогава, че от това дали Конституционният съд ще приеме, че ГЕРБ ще съобразят по-нататъшното си правно поведение по темата в зависимост от това какво ще реши Конституционният съд.

Репортер на място: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / СОФИЯ

Снимка/източник: Информационна агенция „Дейли Прес“
Снимка/източник: Информационна агенция „Дейли Прес“
Снимка/източник: Информационна агенция „Дейли Прес“
Снимка/източник: Информационна агенция „Дейли Прес“
Снимка/източник: Информационна агенция „Дейли Прес“

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В ДЕЙЛИ ПРЕС! 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук