Ексклузивно в DAILYPRESS.bg! Жан-Клод Юнкер ЕК: Ангажиментът на ЕС по отношение на бежанците в Турция ще бъде спазен

0
7118

Ангажиментът на ЕС по отношение на бежанците в Турция ще бъде спазен. Това каза на пресконференция в резиденция „Евксиноград“ във Варна председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер след лидерската среща Европейски съюз – Турция.

„По отношение на миграцията не всичко е идеално, но споразумението, което успяхме да сключим между турското правителство и ЕС се оказва много ефикасно, що се отнася до резултатите“, заяви Юнкер.

По думите му броят на бежанците, идващи от Турция към Европейския континент са намалели с 87 % и това е заслуга на Турция, която е подслонила на своя територия милиони хора, идващи от Сирия. 

„Това доказва, че Турция, когато трябва да даде пример по отношение на международната солидарност наистина го прави. Тя доказа своята солидарност с ЕС и положи невероятни усилия – нещо, за което можем да ѝ благодарим много“.

„Що се отнася до солидарността между Турция и ЕС трябва да кажа, че резултатите са наистина видими. ЕС даде своя ангажимент да даде 3 млрд. евро между 2016 и 2017 г. и през март миналата година процесът на мобилизация на допълнителен втори транш от 3 млрд. евро започна и нашите държави членки са съгласни с това“, отбеляза Юнкер.

„Не трябва да има съмнение по отношение на ангажимента на ЕС за тези 3 млрд. евро. Ангажиментът не ЕС по отношение на бежанците в Турция ще бъде спазен“, заяви председателят на ЕК.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В ДЕЙЛИ ПРЕС! 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук