Ексклузивно в DAILYPRESS.bg! Жан-Клод Юнкер ЕК: Искаме Турция да бъде истински стратегически партньор на ЕС

0
6711

Искаме Турция да бъде истински стратегически партньор на ЕС, затова трябва да задълбочим това, което ни сближава и да намерим разрешение за това, което ни разделя. Това каза на пресконференция в резиденция „Евксиноград“ във Варна председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер след лидерската среща Европейски съюз – Турция.

„Бих искал да благодаря на моя приятел Бойко Борисов, затова, че ни посрещна тук във Варна за тази среща на върха“, заяви Юнкер.

Той добави, че е много щастлив, че успява да допринесе за климата на доверие между ЕС и Турция. Споделяме икономически и стратегически общи неща, а турският народ е един велик народ, често много смел, към който изпитвам голямо уважение и възхищение. Ние искаме Турция да бъде истински стратегически партньор на ЕС и трябва да поддържаме един искрен и честен диалог, за да задълбочим това, което ни сближава и да намерим разрешение за това, което ни разделя“, заяви Юнкер.

По думите му Турция и ЕС правят голяма грешка като описват различията, които ни разделят, а никога не говорят за общите неща, които могат да ни обединят и ни правят партньори. 
„С нашите турски приятели имаме много общи интереси и много предизвикателства, на които трябва да отговорим заедно. Ние споделяме геостратегически интереси, свързани със сигурността и енергийните интереси. Никога не говорим за това, че сме работили заедно и Европа дава своя финансов принос за своя проект, даден от Европейската банка за инвестиции. Вярвам, че първото осигуряване на газ ще дойде от Турция през 2018 г. и в Европа от 2020 г.“, заяви председателят на ЕК.

Ние също така се срещнахме с общи предизвикателства в борбата с тероризма. Това е съвместно задължение, което засяга както Турция, така и ЕС. Единствено обединени ще успеем да се справим с това ужасно бедствие тероризма“, добави той.

Юнкер каза още, че би искал намесата в Сирия да става винаги съобразно международното право. „Това е изискване, което налагаме ние и което трябва да наложим на нашите приятели“, заяви председателят на ЕК.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В ДЕЙЛИ ПРЕС! 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук