Ексклузивно в DAILYPRESS.bg! МВР с мерки за осигуряване на обществения ред и безопасността в страната по време на великденските празници (СНИМКИ/ОБЗОР)

Недопустимо е и носенето на пиротехника

0
18556

Репортер: Цветилена СИМЕОНОВА, „ФОКУС“ / СОФИЯ – Министерство на вътрешните работи (МВР) 

МВР предприема мерки за осигуряване на обществения ред, пожарната безопасност и сигурността по пътищата в страната по време на великденските празници. Това съобщи днес по-рано репортер на Информационна агенция „Дейли Прес“ от сградата на Министерство на вътрешните работи (МВР).

Главен инспектор Росен Рапчев от отдел „Пътна полиция“ към ГД „Национална полиция“ обясни, че по отношение на безопасността по пътищатана всички проблемни участъци, входно-изходни артерии на големите градове и възлови кръстовища ще има екипи на „Пътна полиция“, които ще подпомагат и регулират движението, ако това е необходимо.

По думите му през празничните дни ще се провеждат и специализирани полицейски операции, които ще бъдат насочени към проверки за шофиране след употреба на алкохол или наркотични вещества, както и към всички, които нарушават Закона за движение по пътищата.

Пътищата, на които се очаква най-голямо натоварване, са автомагистралите „Струма“, „Тракия“, Хемус, пътищата Е-79 /София – Кулата/, София – Варна, Велико Търново – Русе, Варна – Добрич – Силистра, както и към големите курорти.

На 6 април ще бъде организирано реверсивно движение по пътя София – Перник /през Владая/, а на 9 април обратно към София. Освен това на 6 април от 16.00 до 20.00 часа със заповед на Агенция „Пътна инфраструктура“ ще бъде спряно движението на тежки автомобили по магистралите и основните първокласни пътища на страната.

Същата мярка е предвидена и за последния почивен ден – 9 април, но за времето от 14.00 до 20.00 часа. Забраната няма да се отнася само за фирмите, превозващи живи животни и стоки на температурен режим.

Комисар Румяна Борисова – началник отдел „Гранични проверки“ на ГД „Гранична полиция“. обясни, че е осигурен ефективен граничен контрол по граничните пунктове, като са набелязани мерки да не се допускат нарушения. „Препоръчваме на пътуващите по време на великденските празници да използват не само основните, но и по-малките гранични пунктове. И обръщаме внимание за непълнолетните български граждани, които ще пътуват без своите родители или само с един родител, да бъдат снабдени с необходимите декларации и документи“, каза още тя, пише Информационна агенция „Фокус“.

Инспектор Асен Мичев от отдел „Охранителна Полиция“ на ГД „Национална полиция” поясни, че по отношение на охраната на храмовете и местата, на които се очаква голямо струпване на хора на Великден, са проведени срещи с отговорниците на обектите и представители на Българската православна църква, с които са обсъдени мерките за сигурност. Екипите ще следят и да няма паркиране на автомобили в близост до местата на обредите, както и за изоставени или забравени багажи.

Силите на реда няма да допускат до масовите мероприятия хора, употребили алкохол или наркотици, носещи обемисти багажи или оръжие.

Недопустимо е и носенето на пиротехника.

Главен инспектор Стефан Стефанов от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ обясни, че 29 противопожарни автомобила и 142 служители на пожарната ще бъдат дежурни в нощта на Великден, за да се гарантира безопасността на гражданите. „Проверени са 1606 такива обекта, връчени са 222 разпоредителни документа. Особено внимание при проверките е обърнато на условията за безопасна евакуация, условията за първоначално пожарогасене и условията за пожарна безопасност в самите обекти“, каза още той.

Комисар Борислав Муеров – началник отдел „Охранителна полиция“ към СДВР, обясни, че 118 храма в София ще бъдат охранявани от целия ресурс на „Охранителна полиция“ по време на мероприятията на Великден. „Всички екипи на „Пътна полиция“ в СДВР ще бъдат на улиците, както и моторизирани екипи, които ще подпомагат движението на превозните средства на територията на столицата, така и на входно-изходните пътища“, допълни той.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук