ИЗВЪНРЕДНО! Ексклузивно в DAILYPRESS.bg! След бягството от Софийския затвор: Издирването на рецидивистите продължава (СНИМКИ/ОБЗОР)

0
12758

Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / СОФИЯ 

Номерата на колата, с която са избягали затворниците, са видени, но те са сменени. Автомобилът не го намерихме никъде, но имаме следа и по автомобила. Това каза пред журналисти в кулоарите на парламента министърът на вътрешните работи Валентин Радев, който заедно с министъра на правосъдието Цецка Цачева, дойде в парламента, за да предостави актуална информация около издирването на двамата избягали 3 април от Централния софийски затвор рецидивисти.

От изложената информация стана ясно, че бягството на двамата криминално проявени мъже е станало благодарение на човешки грешки.

Според министър Цачева тази теза се потвърждава от факта, че осъдените са използвали оръжие – огнестрелно и хладно, което са вкарали на територията на затвора в нарушение на забраната. „Има категорична заповед, която определя кои са разрешените за внасяне в местата за лишаване от свобода вещи. Контрол се осъществява ежедневен от дежурните, които са на смяна и проверяват тези вещи. Самият факт, че се осъществява въоръжено бягство, установено по категоричен начин до момента – единият с нож, а другият с пистолет, означава, че тези вещи са внесени в Софийския затвор”, подчерта министър Цачева и обеща да бъде безкомпромисна, ако се установят неизпълнени задължения на конкретни служители на затвора или на ГД „Изпълнения на наказанията”.

По случая работи специално създадена комисия, която трябва да установи как оръжията са внесени на територията на затвора, а резултатите от нейната работа, която трябва да приключи на 12 април, веднага след празниците.

По време на дебатите в парламента се заговори и за необходимостта за понасянето на политическа отговорност след този случай, а от своя страна министър Цачева увери, че ако премиерът Бойко Борисов ѝ поиска оставката, тя ще я подаде, понасяйки персонална отговорност.

От своя страна министърът на вътрешните работи Валентин Радев обясни какви са конкретните мерки, които МВР предприема за залавянето на бегълците от правосъдието.

По думите му засилени са и мерките по охрана на границата, защото се очаква че двамата избягали затворници ще направят опит да напуснат територията на страната.

Министър Радев уточни, че МВР работи и по следа, свързана с автомобила, с който затворниците са осъществили бягството си, но не пожела да разкрие повече подробности, за да не се пречи на разследването. 

Междувременно стана ясно, че 20-годишният син на издирвания затворник Владимир Пелов е бил арестуван в Ботевград. Младият мъж е извикан заедно с други роднини за разпит във връзка с бягството на Пелов. Останалите близки на затворника са освободени, в полицията е останал синът му. Вероятно той ще бъде разпитван и във връзка с други престъпления.

По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов и след проверка на място, министърът на правосъдието Цецка Цачева поиска оставките на временно преназначения на длъжността главен директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ Свилен Цветанов и началника на затвора в София Петър Кръстев.

Оставките са приети от министъра, като длъжностите им ще бъдат временно заети от служители на Главна дирекция „Охрана“ към Министерство на правосъдието.

Снимка: btvnovinite.bg

Двамата избягали затворници са:
Радослав Колев, рецидивист, осъден на наказание лишаване от свобода в размер на 26 години за убийство;

Владимир Стефанов, рецидивист, осъден на наказание лишаване от свобода в размер на 30 години за грабеж, отвличане и опит за убийство на двама служители на МВР.

МВР предупреждава гражданите, че двамата са въоръжени и опасни. Ако някой ги забележи, не трябва да влиза в контакт с тях, а да сигнализира в най-близкия полицейски участък или на тел. 112.

Ето и част от най-знаковите бягства: 

На 23 декември 1992 г. осъденият за убийство Алберто Йорданов не се връща в затвора, след като е пуснат в отпуск. В следващите 10 години осъденият живее под чужда самоличност в Чехия. Заловен е 10 години по-късно и е върнат у нас, за да изтърпи наказанието си.

Снимка: btvnovinite.bg

През януари 2010 г. Малин Крумов, по прякор Маце, осъден до живот за убийство, бяга от Варненския затвор, като успява да преодолее 5-метрова стена. Часове по-късно е заловен в такси.

Снимка: btvnovinite.bg

През април 2011 г. рецидивистът Цветан Чарлов се оплаква от високо кръвно и е изпратен за лечение в болница. Бяга оттам през входа, по чехли и необезпокояван от никого.

Снимка: btvnovinite.bg

30 април 2014 г. – почти филмов сюжет. Гватемалецът Хосе Мартинез заедно с Николай Николов – Шатката, успяват да избягат от Централния софийски затвор, като използват кола със син буркан.

Снимка: btvnovinite.bg

Три години след бягството Мартинез е хванат да краде автомобил в Португалия. От Николов няма следа и до днес.

За пет години 55 затворниците са избягали от затворнически общежития и от корпусите на затворите у нас.

Петима от тях все още се издирват.

Данните са на „Дневник”. 7 са лишените от свобода избягали от затворнически общежития в София, Враца, Пловдив, Белене, Ловеч и Плевен през 2013 г.

През 2014 г. 8 души са избягали от общежитията в София, Враца, Пловдив, Варна, Бургас и  Бобов дол. Броят на бегълците през 2015 г. е шестима.

Година по-късно 19 лишени от свобода бягат от общежитията в София, Враца, Стара Загора, Варна, Плевен, Ловеч, Бобов дол и Бургас. Има лек спад в тенденцията за бягства от затвора – през миналата година избягалите са 12 лишени от свобода.

А какъв е профилът на един от избягалите сега – Владимир Пелов?

Според полицаите, участвали в залавянето му преди години, той е хладнокръвен, безскрупулен, притежава висока интелигентност и комбинативност.

Kриминалният психолог Росен Йорданов описва избягалия Пелов като изключително опасен психопат. „Това не са хора, които  могат да се поколебаят да вземат заложници, да отнемат живот, да причинят физическо страдание, ако интересът в дадената ситуация го налага”, подчерта психологът.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук