Ексклузивно в DAILYPRESS.bg! Пламен Георгиев оглавява Антикорупционната агенция (СНИМКИ/ОБЗОР)

0
10027

Народните представители избраха Пламен Георгиев, предложен от ГЕРБ, за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.


Като вече избран председател той ще предложи свой заместник и трима членове на комисията, които също ще бъдат избрани от депутатите.

Искри прехвърчаха между управляващи и опозиция в дебатите преди гласуването за това политически независими ли са двамата кандидати.

От ГЕРБ изтъкнаха, че БСП са скрили факта, че кандидатът Николай Николов е бил общински съветник в Ловеч.

А от БСП обявиха, че Пламен Георгиев е бил зам.-министър на правосъдието, назначен от правителството.

Лидерът на левицата Корнелия Нинова заяви, че Пламен Георгиев ще започне с фалстарт, а от ГЕРБ си уреждат някой да им гарантира, че няма да бъдат закачани за кражбите през последните 9 години. В отговор председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов я попита:

„Вие не стартирахте ли с фалстарт в кабинета „Станишев“ като бяхте освободена като зам.-министър“. Той припомни, че ГЕРБ не са влезли в политически сблъсък с БСП при избирането на Мая Манолова за омбудсман.

„Дали издигането й за поста не беше политически ход, за да не бъде тя кандидат за председател на БСП или за президентската кампания“, коментира Цветан Цветанов.

След като бе избран от депутатите за председател на Антикорупционния орган, Пламен Георгиев заяви: „Очаквайте разкрития. Ще бъдат хванати хора с пари, това ще се случи съвсем скоро“. „Вече започнахме акции, ако погледнете политическата принадлежност на лицата, срещу които бяха първите акции ще си обясните колко независимо действаме“, посочи той.

Пламен Георгиев обърна внимание, че е бил прокурор по делото, по което е единственият политик, влязъл в затвора- Митхат Табаков, и то за корупция.

Снимка: Информационна агенция ПИК

Той поясни, че е бил наблюдаващ прокурор по досъдебното производство срещу Ваньо Танов, но няма общо с проверката на разговора между него и премиера Бойко Борисов.

Председателят на Комисията за противодействие на корупцията беше категоричен, че депутати няма да му оказват влияние при избора на заместник и членове.

Той изтъкна, че работи срещу корупцията на всички нива, независимо дали лицата са от ГЕРБ, БСП, ДПС или друга политическа партия. „Няма да допусна някой по някакъв начин да твърди, че съм обвързан с когото и да е. Никога не съм бил член на политическа партия“, каза още Пламен Георгиев.

Снимка: Информационна агенция ПИК

Според Антикорупционния закон Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество е с мандат от 6 години, с председател, зам.-председател и трима членове.

Парламентът контролира дейността на Комисията, а членовете й са задължени при покана да се явят в парламента, за да предоставят информация.

Комисията ежегодно до 31 март представя в парламента доклад от дейността си. Председателят на Антикорупционния орган ще получава 90% от заплатата на председателя на Народното събрание.

Заместник-председателят ще получават възнаграждение в размер 90% от това на председателя му. Останалите членове на Комисията ще получават 80% от възнаграждението на председателя.

Предсрочно освобождаване на член на Комисията може да започне и по искане на 1/5 от народните представители, в това число и от страна на опозицията. При установяване на конфликт на интереси лицата няма да могат да заемат публична длъжност за 1 година.

Самоличността на подалите сигнали няма да се разкрива, а в особени случаи ще може да се потърси съдействие на МВР за допълнителни мерки за защитата им. Ако лицето, подало сигнал, е уволнено или преследвано ще има право на обезщетение.

Производството за установяване на конфликт на интереси ще се образува в срок до 6 месеца от откриването на нарушението, но не по-късно от 3 години от извършването му.

Антикорупционният орган може да внася искове за отнемане на незаконно придобитото имущество. Може и да прави и искания за използване на специални разузнавателни средства (СРС).

ОБЗОР НА ИА „Фокус“. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук