Ексклузивно в DAILYPRESS.bg! Султанка Петрова: Демографските показатели в момента са последствие от неглижирането на демографската политика през годините на прехода

0
9420

Демографските показатели, които отчитаме в момента, са последствие от неглижирането на демографската политика през годините на прехода. Това заяви при посещение във Велико Търново зам.-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова, предаде репортер на Информационна агенция „Дейли Прес“.

Тя посочи, че процесът на застаряване на населението е факт, не само в България, но и в цяла Европа.

Това, което отличава страната ни от другите европейски държави, е че България губи голяма част от младото си население, което напуска държавата.

Султанка Петрова заяви, че според данни на Евростат в България има висока смъртност. Според нея правителството ни трябва да обърне внимание на достъпа и качеството на здравеопазването.

„Ние сме отразили тези негативни демографски показатели, свързани със здравеопазването, в нашия отчет за миналата година. Надявам се достъпът и качеството на здравеопазването да се подобрят в някаква степен. Това може би ще бъде един от най-важните показатели, по които ние изключително много трябва да работим“, посочи Султанка Петрова.

Тя добави, че що се касае до безработицата страната ни за първи път от 2008 година насам отчита най-ниската безработица.

По думите ѝ една от основаните цели на министерството е свързана с намаляване на хората, които живеят на социални помощи. „Трябва да бъдат включени в пазара на труда всички, които са здрави и които са в работоспособна възраст. За мен ще бъде важно, ако това бъде подкрепено с политики от страна на правителството. Всички хора, които работят, които са образовани, имат по едно или две висши образование, знаят няколко езика, имат отговорност към отглеждане на децата си трябва да бъдат подпомагани в своята работа. Тук трябва да говорим за едно добро съчетаване на професионалния и семейния живот“, добави Султанка Петрова.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ! 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук