Ексклузивно в DAILYPRESS.bg! Султанка Петрова: Предстои Националната програма за обучение и заетост на безработни лица „Работа” да стартира в още 96 общини

0
3575

Предстои Националната програма за обучение и заетост на безработни лица „Работа” да стартира в още 96 общини. Това заяви при посещение във Велико Търново зам.-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова, предаде репортер на Информационна агенция „Дейли Прес“.

Тя припомни, че програмата е стартирала през септември месец миналата година в 16 общини от Северозападна България. Тази година бюджетът позволява програмата да се разшири и да бъдат включени още общини.

„Тази програма даде възможност на всички хора, които досега са били изключени от пазара на труда, които не са имали желание да работят, включително и над 40 години, които никога не са работили, да бъдат интегрирани на пазара на труда. Тя цели да образова, да квалифицира, да обучи и евентуално тези хора да бъдат включени в пазара на труда“, посочи Султанка Петрова.

Тя допълни, че през миналата година, благодарение на програма, са интегрирани на пазара на труда около 200 000 души. По думите ѝ в момента броят на нежелаещите да се образоват и квалифицират е 400 000.

„Точно тези хора са групата, с която искаме да работим. Това са младежи до 29 години и хора в предпенсионна възраст. Възрастните хора са потенциал, а не бреме. Трябва да ги използваме с техния капацитет, с техния професионализъм и с опита, който имат натрупан. Очаквам по-голямата част от тях да бъдат включени в пазара на труда, но колко ще са реално, мога да кажа след една година, когато вече приключи програмата и направим анализ“, допълни Султанка Петрова.

По думите ѝ трябва да се търси решение на проблема с липсата работната ръка, който към настоящия момент е изключително голям. „В момента наистина направихме едно добро законодателство, чрез което се позволява да се интегрират работници от трети страни. Според мен ние обаче трябва да използваме капацитета и потенциала на тези хора, които са в Българи, и тогава да търсим допълнението, което би могло да дойде от другите страни“, добави зам.-министърът.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ! 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук