Ексклузивно в DAILYPRESS-bg.com! Четирима души, един от които полицейски служител от Габрово, са участвали в организирана престъпна група за продажба на скъпи автомобили (СНИМКИ/ОБЗОР)

„Горе-долу толкова му е тарифата“, обясни прокурор Кънев

0
15472
Снимка: informo.bg

Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / СОФИЯ

Четирима души, един от които полицейски служител от ОДМВР – Габрово, са участвали в организирана престъпна група за продажба на скъпи автомобили. За трима от тях – двама мъже и една жена, Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“, а за четвъртия е издадена европейска заповед за арест, тъй като се намира извън България.

Късно вечерта в понеделник съдът реши да остави в ареста двама от арестуваните след акцията в „Пътна полиция“-Габрово. Така в ареста остават Мирослав Стефанов и Живко Няголов, а Стефка Нейкова се прибира, за да се грижи за децата си.

Разследващият прокурор Ангел Кънев обясни на брифинг по-рано през деня, че са възложени данъчни ревизии на цялостната дейност на обвиняемите лица, за да се установи има ли съответствие или не на имуществото, което имат, и паричните средства, които получават. „Дамата не работи нищо, а двамата мъже, които не са длъжностни лица, са от Варна – единият работи в Германия, а другият в България, и дейността им е свързана с продажба на автомобили“, обясни той.

Прокурор Кънев уточни, че престъпната група действа от 2016 г.

По думите му тя е действала, като е намирала поставени лица, които срещу ниско заплащане са извеждани в Германия и с истински български и чуждестранни документи им се създава трудов договор там, въз основа който наемат скъпи автомобили.

Той обясни, че след като колите са докарвани в България, веднага са били сменяни нормата им, премахвани са GSP устройствата им и са били продавани на нищо неподозиращи хора.

„Регистрацията на присвоените автомобили винаги е ставала в ОДМВР – Габрово. Задържаният полицейски служител като офицер последен е казвал дали събраните документи отговарят на изискванията за регистрация на автомобила. Установявано е, че по тях има манипулации най-често при опит за преминаване на гранични контролно-пропускателни пунктове. По случая са разпитвани много хора. Данните на този етап са за 10 сменени номера, но тепърва ще се събират още доказателства. Имаме съдействие от колегите в Германия“, обясни той.

Снимка/източник: Информационна агенция „Дейли Прес“

Прокурор Кънев уточни, че при конкретното претърсване в колата на полицейския служител са намерени 5 хил. лв., които са дадени, за да регистрира незаконно един автомобил.

„Горе-долу толкова му е тарифата“, обясни той.

Image result for иван гешев
Иван Гешев

Ръководителят на Специализираната прокуратура прокурор Иван Гешев обясни, че по време на разследването са възникнали съмнения за неговото целенасочено затрудняване, заради което МВР ще проведе разследване в ОДМВР – Габрово. За това са уведомени и министърът на вътрешните работи Валентин Радев и главният секретар на МВР гл. комисар Младен Маринов.

Прокурор Ангел Кънев уточни, че не се касае за един индивидуален акт, с който са се опитали да попречат на Специализираната прокуратура, нито пък става въпрос за случайност.

Снимка/източник: Информационна агенция „Дейли Прес“
Снимка/източник: Информационна агенция „Дейли Прес“
Снимка/източник: Информационна агенция „Дейли Прес“
Снимка/източник: Информационна агенция „Дейли Прес“
Снимка/източник: Информационна агенция „Дейли Прес“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук